Pogledajte nastup
100

Joan Baez je prva svjetska zvijezda koja je došla u opkoljeno Sarajevo

I. S.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Američka folk pjevačica Joan Baez je prva svjetska zvijezda koja je došlo u opkoljeno Sarajevo u aprilu 1993. godine.
Naime, u tadašnjem kinu Imperijal održala je dva koncerta u pratnji gistariste Paula Pescoa. Kako je na svom kanalu naveo legendarni Želimir Altarac Čičak, na njegov prijedlog je izvela pjesme "Sarajevo ljubavi moja" i "Imagine".

S njom su nastupili sarajevski muzičari Vedran Smajlović, Srđan Jeviđević, Amir Beso, Samir Ćeremida, Igor Žerajić, Boris Bačvić, Husein Vladović i Dragana Ilić.

"To je bio prvi koncert stranog izvođača koji organizovah u Sarajevu tih ratnih godina", napisao je Čičak, koji nas je napustio protekle godine.

Baez je ovim nastupima željela skrenuti pažnju na teror koji agresori vrše nad građanima Sarajeva. U našem gradu je snimila i spot za pjesmu "Stones in the Road".

Prije četiri godine je ponovo održala koncert ovdje, ovaj put u Bosanskom kulturnom centru.

"Veoma sam vezana za Sarajevo. Kada sam 1993. bila ovdje bila sam svjesna opasnosti, a s obzirom na to da sam uspjela proći nepovrijeđeno, moja najveća emocija bila je sreća. U to vrijeme je bilo veoma teško ući u Sarajevo. Napetost se mogla osjetiti u zraku, jednostavno je vladala jedna užasna atmosfera. Ipak, bilo mi je drago što sam došla i što sam na neki svoj način pomogla Sarajevu i njegovim stanovnicima", rekla je tada u razgovoru za Klix.ba