Treći Kaleidoskop u Tuzli
0

Jinxi pjevali pred 3.000 Tuzlaka

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Treći međunarodni festival savremene umjetnosti mladih "Kaleidoskop" počeo je u četvrtak uvečer u Tuzli i trajat će do 31. jula. Festival je počeo premijernim prikazivanjem crtanog filma "Jorgovan" autorice Alete Rajić.

Od 20 do dva sata iza ponoći u parku kod Muzičke škole upriličen je koncert na kojem su učestvovali: Pop Porn, Billy Andol, Čarobni svijet, Goribor i zvijezde večeri Jinxi, koji su pjevali pred oko 3.000 gledalaca.

U petak u 11 sati počet će radionica crtanog filma u organizaciji NAFF-a, a od 14 do 18 sati predviđen je Kaleidoskop Beach Sensation na Panonskim jezerima. U 17 sati u galeriji "Lokot" održat će se performans "Kriv", autora Borisa Kadina. Od 19 sati u Ateljeu "Ismet Mujezinović" bit će upriličena izložba Gens Una Sumus, autora Milomira Kovačevića Strašnog. U koncertom dijelu "Kaleidoskopa" učestvovat će Električni orgazam, Punkart, Predgrupa, No rules i Brian Forest Rytual.

U subotu, 30. jula, od 11 sati organizirat će se radionica savremenog plesa "Motus Danza" u sali nekadašnjeg Radničkog univerziteta. U isto vrijeme u Domu mladih NAFF će organizirati radionicu crtanog filma. Od 14 do 18 sati ponovo će na Panonskim jezerima biti upriličen Kaleidoskop Beach Sensation, a u 18 sati u Ateljeu "Ismet Mujezinović" razgovor sa umjetnikom Milomirom Kovačevićem Strašnim. Na Sonom trgu od 17 do 21 sati bit će otvoren Art market, a u parku kod Muzičke škole nastupit će Generacija 914 i Urban instikt.

Festival "Kaleidoskop" je prvi put održan 2009. godine u sklopu projekta saradnje bratimljenih gradova Tuzle i Bolonje. Festival je u prve dvije godine postojanja bio izuzetno posjećen, tako da je Općina Tuzla odlučila da nastavi s njegovom organizacijom.