Muzika
9

Jimmy Page: "Stairway to Heaven" nije plagijat

Klix.ba
Jimmy Page (Foto: EPA)
Jimmy Page (Foto: EPA)
Slavni gitarista grupe Led Zeppelin Jimmy Page je, svjedočeći pred sudom, kazao da pjesmu zbog koje je njegov bend optužen za plagiranje jedne od najpoznatijih rock numera "Stairway to Heaven" u to vrijeme nije ni čuo.

Podsjetimo, advokat benda Spirit podigao je tužbu protiv Led Zeppelina uz optužbe da su plagirali gitarski rif njihove pjesme "Taurus".

"Takvo nešto bi mi ostalo u sjećanju, a sasvim mi je strano", kazao je Page govoreći o instrumentali "Taurus" koju je navodno plagirao.

Advokat preminulog gitariste Spirita Randyja Californije u tužbi je naveo da je slavni rif na gitari kojim počinje hit iz 1971. "Stairway to Heaven" zapravo ukraden iz njihove numere objavljene nekoliko godina ranije.

Osmočlana porota saslušava svjedoke u ovom slučaju pred federalnim sudom u SAD-u. Nekadašnji član benda Spirit Mark Andes svjedočio je rekavši da rifovi pjesama na akustičnoj gitari zvuče isto.

Muzički stručnjaci koji nisu uključeni u slučaj kazali su da se ova sekvenca pojavljivala i u drugim pjesmama tih decenija, pa čak i sljedećeg stoljeća.

Page je na sudu otkrio da u svojoj kolekciji od oko 10.000 albuma ima i tri albuma grupe Spirit, ali da je prvi album na kojem je pjesma "Taurus" nabavio tek nedavno kada mu je zet rekao kako se na internetu spominje njena sličnost sa "Stairway to Heaven".