Muzika
0

Jelen Demofest pokreće adresar demo bendova: Poziv bendovima da se prijave

Klix.ba
Najveći regionalni festival neafirmisanih bendova, Jelen Demofest, na svojoj zvaničnoj internet stranici pokrenuo je adresar demo bendova. Cilj nove kampanje banjalučkog festivala je stvaranje najveće i najpotpunije baze podataka o mladim bendovima, a organizatori su pozvali muzičare da daju svoj doprinos kompletiranju ovog adresara i prijave svoje muzičke grupe.

U adresaru demo bendova se trenutno nalazi 100 sastava iz svih šest država bivše Jugoslavije, a oni su na stranici Jelendemofest.org, u odjeljku "Adresar bendova", klasifikovani abecednim redom.

Na istom mjestu se nalazi i online formular za unos podataka, pa su organizatori pozvali bendove da se prijave, a one koji su već uvršteni u adresar da istim putem ažuriraju postojeće informacije.

Kako je istaknuto, svrha adresara je online promocija mladih autorskih bendova, za šta je neophodno i aktivno učešće samih muzičara. Jedini uslovi koji se postavljaju pri prijavljivanju jesu da se radi o izvođačima iz BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije ili Hrvatske koji sviraju autorsku muziku te da su u pitanju demo izvođači koji još uvijek nemaju ugovor sa nekom izdavačkom kućom.

Jelen Demofest se od 2008. godine održava na banjalučkoj tvrđavi Kastel i u međuvremenu je izrastao u najveći festival ove vrste u cijeloj regiji. Fokus festivala je na promociji nove autorske muzike, a dosadašnji pobjednici u takmičarskom programu su bili i bendovi kao što su M.O.R.T. ili ZAA, dok je aktuelni pobjednik NORD iz Rijeke. U revijalnom programu su nastupala velika imena regionalne i svjetske scene, među kojima i Guano Apes, Gentleman, Kelis, Kosheen, Dubioza kolektiv, Kiril Džajkovski te brojni drugi.