{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Jednostavno, optimistično i bez ego tripova

S
4.7.2011. u 13:59
0
0
Jednostavno, optimistično i bez ego tripova
0
"Svako je u nekom trenutku u životu imao ili ima hamajliju. U vrijeme kada su ove pjesme nastajale, gotovo svaki muškarac ili žena bi nosili po jednu. Čak i sada, praktički svako od nas ima neku vrtsu materijalne ili nematerijalne hamajlije, oslonac koji pozivamo kada tražimo utočište, centar našeg postojanja. Amirina hamajlija je ta duhovnost, slatkoća i jarka čovječnost Balkana, ta tradicija koja je i njeno nasljedstvo, ali i njezin dar".
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Ovim riječima Kim Burton, dugogodišnja saradnica interpretatorice sevdalinki Amire Medunjanin, opisuje njen novi album "Amulette", koji će biti predstavljen u utorak, 5. jula, koncertom u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru.

"Amulette" predstavlja svježi repertoar tradicionalnih pjesama Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Kosova. Na albumu, za koji je uvodni tekst napisao Aleksandar Hemon, nalazi se 10 pjesama.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

"Ponosna sam na ovaj album koji pokazuje sličnost u senzibilitetima različitih tradicija koje egzistiraju stoljećima na ovim prostorima i u životima naših naroda. Karakteriziraju ga optimizam i jednostavnost, te odsustvo bilo kakvih ego tripova. Jednostavno smo htjeli napraviti nešto lijepo i mislim da smo u tome i uspjeli", kazala je danas Medunjanin na konferenciji za novinare u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

"Amulette" je rezultat saradnje sa kompozitorom i pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem sa kojim se Medunjanin upoznala u okviru projekta Xenophonia 2009. godine.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Ovaj vrsni umjetnik naglašava da je bio veliki izazov tradicionalnu muziku upakovati u nove aranžmane.

"Umjetnik treba da bude kreativan i da shvati da historija počinje sa njim. Moja uloga je bila da uzimam elemente koji postoje stoljećima, harmoniju, ritmove i osjećanja i da nađem sklop koji odgovara mojoj sredini i udahnem im novi život. Čini mi se da mi je ta filozofija pomogla da sačuvamo jednostavnost i uđemo u srž stvari jer se u jednostavnosti nalazi kompleksna emocija. Način na koji Amira interpertira sevdalinke je vrlo direktan i cilja u ljudsku dušu", naglašava Zulfikarpašić i dodaje da su napravili zvuk koji se do sada nije čuo na ovim prostorima.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Pored Zulfikarpašića, tim koji je radio na albumu čine kontrabasista Nenad Vasilić i perkusionista Bachar Khalife. Koproducent na albumu je Walter Quintus, sa kojim Amira radi već nekoliko godina. Gosti na albumu su Vlatko Stefanovski i Kim Burton.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: