{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jazz zvijezda Buddy DeFranco preminuo u 91. godini

28.12.2014. u 17:22
3
0
Jazz zvijezda Buddy DeFranco preminuo u 91. godini
3
Jazz zvijezda Buddy DeFranco preminuo u 91. godini
Poznati jazz klarinetista Buddy DeFranco koji je sarađivao s Frankom Sinatrom i Billiejem Holidayom preminuo je u 91. godini, piše BBC.
DeFranco je prema riječima njegove porodice preminuo u bolnici na Floridi u srijedu navečer. Njegova supruga Joyce kazala je kako je njegovo zdravlje bilo izuzetno loše prethodnih godina.

DeFranco je bio član američke Jazz kuće slavnih i nastupao širom svijeta 75 godina te je snimio veliki broj albuma. Vodio je Glenn Miller orkestar osam godina, a proglašen je živućom jazz legendom i nacionalnim blagom. Nagradu Playboy All-Star dobio je 16 puta kao najbolji klarinetista. Svirao je i sa Art Tatumom, Ellom Fitzgerald i Tonyjem Bennettom.

Rođen je u New Jerseyu pod imenom Boniface Ferdinand Leonardo De Franco, a odrastao je u Philadelphiji gdje je kao tinejdžer započeo karijeru. Njegovi mentori bili su Tommy Dorsey, Count Basie, Gene Krupa i Charlie Barnett.

Poznati kompozitor Nelson Riddle napisao mu je mjuzikl "Cross Country Suite" 1958. godine, a legendarni pjevač Nat King Cole ga je vodio na svoje nastupe.

Njegova supruga i sin Chad zamolili su sve prijatelje i njegove kolege da počast odaju tako što će pomoći da se nastavi održavati Buddy DeFranco Jazza Festival svakog proljeća na Univerzitetu Montana.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: