|

Jazz zvijezda Buddy DeFranco preminuo u 91. godini

Jazz zvijezda Buddy DeFranco preminuo u 91. godini
3
Klix.ba
28.12.2014. u 17:22
0
komentara
3

dijeljenja
Jazz zvijezda Buddy DeFranco preminuo u 91. godini
Poznati jazz klarinetista Buddy DeFranco koji je sarađivao s Frankom Sinatrom i Billiejem Holidayom preminuo je u 91. godini, piše BBC.
DeFranco je prema riječima njegove porodice preminuo u bolnici na Floridi u srijedu navečer. Njegova supruga Joyce kazala je kako je njegovo zdravlje bilo izuzetno loše prethodnih godina.

DeFranco je bio član američke Jazz kuće slavnih i nastupao širom svijeta 75 godina te je snimio veliki broj albuma. Vodio je Glenn Miller orkestar osam godina, a proglašen je živućom jazz legendom i nacionalnim blagom. Nagradu Playboy All-Star dobio je 16 puta kao najbolji klarinetista. Svirao je i sa Art Tatumom, Ellom Fitzgerald i Tonyjem Bennettom.

Rođen je u New Jerseyu pod imenom Boniface Ferdinand Leonardo De Franco, a odrastao je u Philadelphiji gdje je kao tinejdžer započeo karijeru. Njegovi mentori bili su Tommy Dorsey, Count Basie, Gene Krupa i Charlie Barnett.

Poznati kompozitor Nelson Riddle napisao mu je mjuzikl "Cross Country Suite" 1958. godine, a legendarni pjevač Nat King Cole ga je vodio na svoje nastupe.

Njegova supruga i sin Chad zamolili su sve prijatelje i njegove kolege da počast odaju tako što će pomoći da se nastavi održavati Buddy DeFranco Jazza Festival svakog proljeća na Univerzitetu Montana.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.