{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jazz Fest od 4.-9. novembra

17.10.2003. u 11:52
0
0
Jazz Fest od 4.-9. novembra
0
Jazz Fest od 4.-9. novembra
Od 4.-9. novembra održat će se 7. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2003. Koncerti festivala održavat će se na četiri scene: Dom policije, Kamerni teatar 55, Coloseum Club i Jazz Club Jezz.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Preko 90 muzičara iz 22 zemlje predstavit će se bh. publici kroz 22 koncerta.

Ove godine po prvi put festival će predstaviti britanske muzičare Dune Recordsa: Denysa Baptista sa njegovim projektom Let Freedom Ring!; Soweta Kincha, dobitnika MOBO nagrade za najbolju jazz izvedbu u ovoj godini, te jazz pjevačicu Juliet Roberts.

Osim spomenutih, glavni program okupit će i imena poput Esbjörn Svensson Trija trenutno najveće jazz atrakcije u Evropi, Dhafera Youssefa i njegovog projekta Digital Prophecy, francuskog gitariste vijetnamskog porijekla Nguyêna Lêa ili njemačko-američke skupine Nilsa Wograma & Root 70, a za zatvaranje festivala planiran je nastup Tunižanina Anouara Brahema koji ponovno oživljava upotrebu ouda, tradicionalnog žičanog muzičkog instrumenta, u savremenom muzičkom stvaranju.

Ovogodišnji Jazz Fest predstavit će i domaće umjetnike čije je prisustvo na evropskoj jazz sceni proteklih godina itekako primjetno: pijanistu Bojana Zulfikarpašića i njegov Transpacifik Trio, te European Assembly Dejana Terzića.

Novina u odnosu na prethodne festivale jeste One, Two Stage koji će u Kamernom teatru 55 predstaviti sola i duete: bubnjara Hana Benninka, saksofonistu Carla Actisa Data, te braću Cristiana i Wolfganga Muthspiela, od kojih je posljednji prije nekoliko dana dobio European Jazz Prize kao najboljim jazz muzičar 2003. godine. Na ovoj sceni nastupit će i duo Xhaferi & Seferović.

U Coloseum Clubu za vrijeme trajanja 7. Jazz Festa Sarajevo 2003, na sceni će se smjenjivati Vasilić Nenad Balkan Band, Massimo Savić koji će u pratnji Matije Dedića izvoditi repertoar Johnnyja Hartmana, te španska skupina Gerarda Nuneza sa slavnom flamenko plesačicom Carmen Cortes. U Jazz Clubu Jezz, od šestog novembra posjetiocima festivala predstaviti će se Combinate i Ante Gelo Trio.

Više informacija: www.jazzfest.ba

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: