{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Jazz Fest: Bubnjarska atrakcija Han Bennink u Sarajevu

S
Sarajevo-x.com
24.10.2005. u 21:33
0
0
Jazz Fest: Bubnjarska atrakcija Han Bennink u Sarajevu
0
Jazz Fest: Bubnjarska atrakcija Han Bennink u Sarajevu
Deveti međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2005 predstavit će u okviru Strange Fruits Stagea holanskog bubnjara i multi instrumentalistu Hana Benninka.
Riječ je o umjetniku rođenom 1942. godine u blizini Amsterdama. Njegov prvi muzički instrument bila je kuhinjska stolica. Godinama kasnije, njegov otac – perkusionista u orkestru, osigurao mu je konvencionalnu opremu, ali Han nikada nije izgubio smisao za zanimljive zvukove koje stvara na predmetima koje nalazi tokom nastupa u backstageima. On i danas obožava svirati na kuhinjskim stolicama.

Već sa 18 godina u Holandiji je priznat kao svestrani bubnjar. Nastupao je sa jazz zvijezdama poput Sonnyja Rollinsa, Bena Webstera, Wesa Montgomeryja i Johnnyja Griffina. U isto vrijeme Bennink učestvuje u stvaranju evropske improvizirane muzike, koja se počinje razvijati paralelno sa jazzom, sarađujući sa značajnim evropskim imenima.

Osnivač je holanske skupine Instant Composer’s Pool, a danas je član kvarteta saksofoniste Tobasa Deliua i trija kojeg čini sa pijanistom Corom Fuhlerom i basistom Wilbertom de Joodeom. Bennink često nastupa u duetima sa muzičarima različitih muzičkih naklonosti, a njegov solo koncert održat će se u Sarajevu u nedjelju 6. novembra u 17.30.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: