Povratak muzičke legende
0

Jasna Gospić se vraća na muzičku scenu

Sarajevo-x.com
Nakon duže pauze, sarajevska pjevačica Jasna Gospić novim albumom 'Romantika' najavljuje svoj povratak na muzičku scenu. Nekadašnji vokal legendarne bh. pop-rock grupe “Ambasadori“, koju publika pamti po uspješnicama "Dođi u pet do pe" i "Kap po kap, dani nestali u moru", album je snimila u studiju "Edo&Adi". Na albumu se nalazi jedanaest pjesama u mediteranskom stilu.

"Volim Mediteran, kulturu i običaje koji ovdje vladaju. To jednostavno nosim u sebi. Mislim da je ovakav album prirodan za mene i da nastavlja tradiciju dobre stare zabavne muzike kakvu smo nekada imali u bivšoj Jugoslaviji. Ne znam kako bih se osjećala pjevajući neku drugu vrstu muzike." - kaže Jasna i dodaje kako je naziv albuma "Romantika" inspirisan po istoimenoj pjesmi koju je posvetila svojoj porodici.

Jasna je na albumu ugostila uvažena muzička imena, od kojih se izdvaja tamburaški orkestar Vedrana Čička, gudački orkestar Svetog Đorđa i ansambl "Basset". "Najtvrđa su vrata moja" koji je ujedno i najavni singl albuma, snimljen je u duetu sa Mustafom Šantićem.

  1. januara u Colosem Clubu u Sarajevu će biti održana promocija albuma "Romantika", koji će se u prodaji naći krajem januara.

Jasna Gospić, rođena je u Sarajevu 1961. godine, gdje je svoju pjevačku karijeru započela sa 16 godina u grupi "Plima", koju je osnovao Jasnin brat Zoran Gospić. Karijeru nastavlja kao četvrti i posljednji vokal u "Ambasadorima" -bosanskohercegovačkom pop-rock sastavu u kojem su svojevremeno nastupali Zdravko Čolić, Ismeta Dervoz i Hajrudin Varešanović.

Učestvovala je na svim većim festivalima organiziranim na području bivše Jugoslavije. Dobitnica je "Estradne nagrade Jugoslavije" i mnogih drugih priznanja. U suradnji s najpoznatijim domaćim autorima objavila je četiri albuma i nekoliko singlova.

Jasna Gospić danas živi porodični život u Pragu i predstavnica je nekoliko svjetskih modnih kompanija poput Roberto Cavalli, Tara Jarmon i Sergio Taccini.

Jasna je podržala aktivnosti žena u društvu i počasna je članica udruženja "Žene ženama" koje se zalaže u oblastima obrazovanja, socijalnih prava, sigurnosti, mira i jednakopravnosti polova. Jasna je na ovaj način istakla značajnu ulogu u razvoju građanskog društva u Bosni i Hercegovini u kontekstu razumijevanja pojma demokratije i ljudskih prava, ali i značaj jedinstvenog kreativnog prostora ženskog osnaživanja u Bosni i Hercegovini.