Muzika
12

Japanski Beethoven priznao da je prevarant, drugi mu pisali djela koja su ga proslavila

Klix.ba
Gluhi kompozitor koji je prozvan japanskim Beethovenom priznao je u srijedu da je uposlio nekoga da mu piše kultna djela zbog kojih je postao slavan.

Pedesetogodišnji Mamoru Samuragochi postao je slavan sredinom 1990-ih godina kada je komponovao klasične kompozicije koje su korištene kao muzička podloga za videoigre (Resident Evil), uprkos degenerativnom stanju koje utječe na njegov sluh.

Samuragochi je ostao potpuno gluh u 35. godini ali je nastavio s komponovanjem, te je nastala "Symphony No.1, Hiroshima", posvećena žrtvama atomske bombe 1945. godine.

Magazin Time objavio je intervju s njim 2001. godine nazvavši ga Beethovenom digitalnog doba.

"Slušam sebe. Ako vjerujete svojim unutrašnjim čulima stvarate nešto što je iskrenije. To je kao da komunicirate iz srca. To što sam izgubio sluh bio je dar od Boga", rekao je tada.

Njegov ugled porastao je kada je mreža NHK emitirala dokumentarac u martu prošle godine "Melodija moje duše" u kojem je prikazana muzička turneja u regiji Tohoku koju je zadesio cunami i njegovo druženje s preživjelima. U filmu je prikazan Samuragochi kako se igra s malom djevojčicom čija je majka poginula u nesreći i za koju je komponovao rekvijem, uprkos tome što je već bio gluh.

Hiljade ljudi kupilo je CD "Symphony No.1, Hiroshima" koja je postala himna za žrtve cunamija, a za one koje su preživjeli predstavljala je himnu nade u bolje sutra.

No, jutros je Samuragochi priznao kako je njegov cijeli život prevara, a NHK objavila je izvinjenje zbog emitiranja dokumentarca.

"Samuragochi je putem svog advokata priznao da mu je drugi kompozitor komponovao kultna djela, a ne on. NHK je izvještavala o njemu u vijestima i drugim programskim sadržajima, ali nismo uspjeli shvatiti da on nije stvarao svoja djela, uprkos našim istraživanjima i provjerama. Samuragochiju je mnogo žao što je razočarao fanove i druge ljude. Zna da ne postoji opravdanje za to", objavila je NHK.

Prevara je počela prije dvije decenije.

"Zaposlio sam jednu osobu da mi komponuje muziku 1996. godine kada je od mene traženo da napravim filmsku muziku prvi put. Zamolio sam tu osobu da mi pomogne za više od pola kompozicije jer se stanje s ušima pogoršalo", rekao je Samuragochi.

Pravi kompozitor nije otkriven.

Japanska predstavnica na Zimskim olimpijskim igrama Daisuke Takahashi također se nalazi u nepovoljnom položaju jer je trebala klizati uz sonatu koju je komponovao Samuragochi.

Iz kompanije Nippon Columbia, koja je prodavala njegove CD-ove i DVD-jeve, objavili su kako su zapanjeni i mnogo bjesni zbog ovog otkrića.

"Bilo nam je garantovano da je on komponovao ova djela", saopćili su u pisanoj izjavi.