Muzika
26

Janis Joplin posthumno dobila zvijezdu u Hollywoodu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Legendarna rokerka Janis Joplin posthumno je dobila svoju zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih,više od četiri decenije nakon njene smrti.

Pjevačica hrapavog glasa ovjekovječena je na čuvenom šetalištu ceremonijom kojoj su prisustvovali i njen brat Michael i sestra Laura. Zvijezda country muzike, Kris Kristofferson, svirao je njen hit "Me and Bobby McGee".

"Janis Joplin je ikona, a njene pjesme će zauvijek pamtiti fanovi širom svijeta", izjavila je Ana Martinez iz Komercijalne komore Hollywooda, koja nadzire čuveno šetalište.

Ove godine bi Joplin slavila svoj 70. rođendan da nije preminula od predoziranja u oktobru 1970. Imala je samo 27 godina. Njena zvijezda je 2.510. na Šetalištu slavnih.

Poznata je po hitovima poput "Down on Me", "Summertime", "Cry Baby" i "Mercedes Benz", a najuspješniji je bio "Me and Bobby McGee", koji je napisao Kristofferson. Ironija sudbine je da se na vrhu američkih ljestvica ova pjesma našla tek 1971., godinu dana nakon pjevačicine smrti.

Tokom svoje kratke karijere snimila je četiri albuma, a nastupila je i na legendarnom festivalu Woodstock 1969. godine. U Rock and Roll Hall of Fame primljena je 1995. godine.