Muzika
28

Jah Forcefield kolektiv iz Sarajeva gostuje na programu StreetArtura u Mostaru

Klix.ba
Street Arts Festival Mostar nakon obilježavanja pet godina postojanja, nastavlja sa održavanjem off programa naziva StreetArTura i u 2017. godini.

Riječ je o muzičkim i kreativnim sadržajima koji će se održavati svakog mjeseca do početka 6. Street Arts Festivala, te okupljati stvaraoce koji podržavaju festival od samog njegovog početka kao i one koji će se tek priključiti cijeloj priči.

Coco Loco je 20.01. 2017. godine domaćin programu StreetArtura Soundsystem fokusiranom na dub, regge, dubstep i bass zvuk, na kojem će gostovati kolektiv BasS-ul-Ulema & Zentash Gigawatt iz Sarajeva koji će se predstaviti sa svojim novim producentskim projektom Jah Forcefield.

Jah Forcefield je produkcijski, a do ljetnje sezone će biti i live projekat na kojem ekipa iz Uleme i Zentash-a radi posljednje tri godine.

"Smatramo da je to naš prvi zajednički zreli muzički poduhvat koji će objedini sve naše uticaje, znanja i vještine u jednu kohezivnu sliku, orginalnan zvuk i vibraciju koja će biti lako pretpoznatljiva kao autentično domaća. Glavni fokus Jah Forcefield-a prožima se kroz istraživanje svjesnih Stepper/Dub(step) bass linija namijenjenih isključivo za Soundsystem ples gotovo u istoj mjeri koliko i lutanje instrospekcijskim prostorima te feedback-ovanje saznatog natrag", ističu iz Jah Forcefield kolektiva.

Ovo također nije prvi put da Bass-ul-Ulema & Zentash Gigawatt nastupaju u Mostaru pri Street Arts Festivalu. Naime oni podržavaju cijelu priču još od samih početaka festivala.

"Street Arts Mostar je orginalna inicijativa koji smo prepoznali kao jako bitnu stepenicu u daljnjem razvoju mostarske umjetničke scene i uvijek se rado odazovemo na Marinin poziv. Mostarci su se bezbroj puta pokazali kao veliki ljubitelji zvuka kojeg njegujemo i uvijek bude vatren ples u što ne sumnjamo da će ponoviti i u ovaj petak. Ono što smo spremili za ekipu ovaj put je svjež presjek soundsystem muzike u kojoj uživamo u posljednje vrijeme (bilo da potiče iz Reggae/Dub/Stepper/Dubstep kampa) i u malo većoj mjeri Jah Forcefield produkcije potpomognute muzikom koju smo stvarali kao Bass-ul-Ulema/Zentash Gigawatt ili individualno kao Monodread, Bademah i Zentash", rekao je Ajdin Agović ( Jah Forcefield ).

Organizacijski tim Street Art Festivala u februaru nastavlja sa StreetArtura programima. Slijedi StreetArTura Solid Session koji će se održati 10.02.2017. u Bosanskoj Kafani Tabhani na kojem će za muziku biti zaduženi Igor Cvitković & Marina Mimoza.

Street Arts Festival u Mostaru egzistira od 2012. godine i svojim je održavanjem omogućio stvaranje kulturne platforme koja donosi umjetnost na ulice grada te umrežava umjetnike iz cijelog svijeta.