Muzika
44

Jack White oborio rekord: Snimio i izdao ploču za manje od četiri sata

FENA
Američki muzičar Jack White ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda snimivši i izdavši ploču najbrže na svijetu - za 3 sata, 55 minuta i 21 sekundu, piše časopis Rolling Stone.

Povodom obilježavanja Record Store Daya, White je u diskografskoj kući Third Man Records u Nashvilleu odsvirao i snimio dvije pjesme, koje su nakon manje od četiri sada bile otisnute na gramofonskim pločama i spremne za prodaju.

U pratnji Fatsa Kaplina i Duru Jonesa snimio je pjesmu "Lazaretto", naslovnu pjesmu sa svojeg nadolazećeg solo albuma, te je za B-stranu singla obradio pjesmu Elvisa Presleyja "Power of Love" iz 1969. godine.

Na omotu ploče objavljene su i fotografije zabilježene tokom snimanja ploče. Jack White je tako oborio Guinnessov rekord koji je do sada držao švicarski polka trio Vollgas Kompanie sa svojim live albumom iz 2008., godine, kojeg su objavili dan nakon snimanja.

White je namjeru o rušenju svjetskog rekorda najavio ranije ovaj mjesec, ustvrdivši da će "Lazaretto" biti najbrže izdana ploča na svijetu u historiji čovječanstva.