Beč
0

Izložba i koncert u čast Michaela Jacksona

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pored velikog muzičkog događaja u čast kralja popa, koji će se održati 26. septembra ispred dvorca Schönbrunn u Beču, 30 umjetnika će napraviti izložbu posvećenu Michaelu Jacksonu pa čak i takmičenje u plesu, nazvan po Jacksonu. Posjetioci grada Beča moći će vidjeti izložbu u galeriji Jennyfair i klubu Planetarium.

Malo bizaran projekat izložbe je umjetnički prikaz sadržaja Michaelovog želuca pred njegovu smrt, čiji autor je Julia Seyrs.

Austrijski umjetnik Michael Niemetz će video spot pjesme "Who’s Bad" pretvoriti u jednu umjetničku instalaciju dok će Helene van Duijne u projektu "Cut up Jackson" citirati dijelove teksta iz pjesama koji se slažu sa tračevima i skandalima iz pjevačevog života.

Umjetnik Karl Kühn u svom video zapisu manipulira jednim intervjuom sa Michaelom u Oprah Showu iz 1993. godine, sve dok njegovi odgovori ne postanu misteriozni. Ovim projektom želi podvući činjenicu da mediji nisu nikad bili u stanju u potpunosti obuhvatiti njegovu ličnost.

Na Prateru bečki umjetnik Christian Eisenberger pravi ranč Neverland od kartona. Svečano otvaranje ranča planirano je 29. avgusta, za 51. rođendan Michaela. Na ovaj dan će preminuli kralj popa biti i sahranjen. Svi umjetnici za izložbu su birani putem javnog poziva.

U međuvremenu je za koncert 26. septembra prošlog četvrtka 20.08. krenula prodaja ulaznica. O broju do sada prodatih ulaznica nema još tačnih podataka, međutim internet server preko kojeg se odvija online prodaja ulaznica od tog dana već više puta nije funkcionisao usljed opterećenja, a zabilježen je i jedan napad hakera.

U svakom slučaju cijena najskuplje ulaznice je više od 500 eura. Cijene ulaznica sa mjestom za sjedenje koštaju između 278 i 500 eura, a sa mjestom za stajanje između 63 i 212 eura.