{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Izgubljeno" Beethovenovo djelo rekonstruirano iz dijelova

F
28.9.2011. u 19:22
0
5
"Izgubljeno" Beethovenovo djelo rekonstruirano iz dijelova
0
"Izgubljeno" Beethovenovo djelo rekonstruirano iz dijelova
Ludwig van Beethoven
"Izgubljena" dionica jedne kompozicije njemačkog kompozitora i pijaniste Ludwiga van Beethovena (1770-1827) sastavljena je na osnovu sačuvanih skica te će uskoro prvi put biti izvedena, više od 200 godina nakon što je skladana, prenosi britanski BBC.
Riječ je o sporoj dionici koju je Beethoven, jedan od najvećih kompozitora u historiji muzike, napisao 1799. za svoj Gudački kvartet op. 18 br. 2, pa potom odbacio i godinu kasnije napisao novu verziju.

Original nije preživio, a djelo je rekonstruirao profesor Barry Cooper sa Univerziteta u Manchesteru, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za Beethovena. Služeći se sačuvanim skicama, sam je popunio praznine.

Prema njegovim riječima, iako su sačuvane sve preliminarne skice iz bilježnica slavnog kompozitora za sva 74 takta dionice, polovica ih je bila napisana za samo jedan instrument, zbog čega je sam morao nadopuniti dijelove koji nedostaju za ostale instrumente.

"Beethovenovu muziku dobro poznajem i, iako nova dionica zasigurno nije posve identična originalu, svakako će mu biti jako slična", kazao je on za BBC.

Originalna dionica je 1799. isporučena Beethovenovu meceni princu Franji Josipu Maksimilijanu von Lobkowitzu, da bi kasnije bila zamijenjena revidiranom verzijom.

Cjelovita kompozicija nije sačuvana. Cooper je već jednom uzburkao svijet klasične muzike izazvavši brojne kontroverze kada je prije 13 godina komponovao Beethovenovu 10. simfoniju na osnovu nedovršenih kompozitorovih skica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: