{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izdat koncertni album za godišnjicu rođenja Vlade Divljana

10.5.2015. u 14:55
0
1
Izdat koncertni album za godišnjicu rođenja Vlade Divljana
0
Izdat koncertni album za godišnjicu rođenja Vlade Divljana
Dnas, 10. maja, na godišnjicu rođenja Vlade Divljana objavljen je koncertni album Divljana i Ljetnog kina "[email protected] kulture. CD je za područje Srbije objavila promoterska kuća Long Play.
Album, snimljen 5. aprila 2014. godine na koncertu u zagrebačkoj "Tvornici kulture" dragocen je dokument koji kroz dvadeset pjesama iz svih dijelova karijere Vlade Divljana (1958-2015) učvršćuje njegov status kao jednog od najznačajnijih i najtalentovanijih autora Srbije i bivše Jugoslavije.

Ljetno kino na čelu sa zagrebačkim gitaristom Mladenom Maksom Juričićem svojom neobičnom postavom i aranžmanima (akustične gitare, ukulele, harmonika, stand up bubanj...), po mišljenju samog Divljana, donijelo je "plesni i vedri duh" Mediterana i "jednu potpuno novu dimenziju" njegovim pjesmama.

"[email protected] kulture" to jasno pokazuje, od horski raspjevane verzije prvog singla Idola iz 1980. godine "Retko te viđam sa devojkama" do nadahnutih izvedbi klasika kakvi su "Maršal", "Rusija" i "Nebeska tema", sa remek dela beogradskog novotalasnog sastava "Odbrana i poslednji dani" (1982).

Tu ravnopravno stoje i stvari kasnije Divljanove samostalne karijere poput "Samo jednu ljubav imam", "Odnesi me", "Svakog jutra" i "Kad te vidim". Posljednje dvije su u izvedbama sa Ljetnim kinom postale "Najlepša" i "Vodim te na more", koje su prethodno zabilježene na mini albumu Vlade Divljana i Ljetno kino Big Banda "Četiri godišnja doba" (Aquarius Records 2012).

"Rekao bih da su sve pjesme u novom ruhu dobile neki novi duh. Pomalo smo promijenili aranžmane, a neke smo pjesme praktično 'prevrnuli'. No trudili smo se da ne izgubimo tu neku izvornu, mladalačku energiju koju te pjesme nose u sebi", objašnjavao je Divljan u jeku koncertnih aktivnosti sa Ljetnim kinom tokom 2013. godine.

Uz očekivano prisustvo istinski savršenih Divljanovih pop pjesama kakve su "Ona to zna", "Ljubavi" ili "Malena", "[email protected] kulture" donosi i nekoliko iznenađenja. Jedna je bezvremena "Balada", legendarnih sarajevskih Indeksa, koja kroz Vladin glas dobija novu dimenziju i dozu osjećajnosti, druga je urnebesna "Baba Zumbula" (autora Kirila Džajkovskog i Darka Mitrevskog), a treća zatvarajuća, upravo pred koncert u "Tvornici" smišljena i premijerno na bis izvedena, Vladina zezalica "Purger koji kaže bre".

Album "Live @Tvornica kulture" su, pored Vlade Divljana stvarali Maks Juričić i
ostali članovi Ljetno Kino Big Banda - klarinetista Vlade Matulić, stand up bubnjar
Buki Filipović, basista Marino Pelajić, harmonikaš Jura Novoselić, čelista Stane Kovačić, beatboxer Ante Prgin-Surka i perkusionista Radislav Jovanov- Gonzo.

"Atmosfera na koncertu bila je jedna od ljepših koje sam doživio u karijeri. Srećom da je to snimljeno", ocijenio je Maks Juričić, pred izlazak CD-a "[email protected] kulture" krajem marta u Hrvatskoj, posredstvom Aquarius Recordsa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: