Muzika
0

Ivana Brdar uz KJHCB: Publika u Kaktusu može očekivati dobru svirku

Piše: A. U.
Ivana Brdar
Ivana Brdar
U Domu mladih će, u okviru Muzičke scene Kaktus, večeras nastupiti travnički bend Killing Jazz Hardcore Baby uz podršku banjalučkog sastava Post Scriptum. Koncert počinje u 20:30 sati, a o tome šta sarajevsku publiku očekuje na koncertu i novom albumu Killing Jazz Hardcore Baby razgovarali smo sa pjevačicom benda, Ivanom Brdar.

Bend Killing Jazz Hardcore Baby (KJHCB) osnovan je 2005. godine u Travniku. Nakon osvajanja prve nagrade na zagrebačkom Festivalu Demobends, osmočlani bend pauzira s radom. 2008. godine se ponovo okupljaju kao petočlani sastav. Pobjedom na prvom Nektar Demofestu u Banjoj Luci, 2008. godine, osvajaju snimanje albuma i spota te promotivnu kampanju tokom godine dana. Album prvijenac, "Track One", izašao je u julu 2009. godine.

Nakon što su sa prvim albumom osvojili i kritiku i publiku, KJHCB pripremaju novi album. Dane provode u studiju u Travniku, radeći na muzici, tekstovima i aranžmanima. Mirza Lendo, gitarista KJHCB, je i producent njihovog drugog albuma.

Za svoj prvi album nagrađeni su i nagradom Davorin za najbolji album prvijenac. "Drago nam je da je naš prvi album našao put do slušatelja i da imamo svoju publiku koja prati naš rad i sluša našu muziku. A to smo smo dobili i 'napismeno'. Album nam je bio najbolji album prvijenac u državi te godine, što je i više nego sjajno", izjavila je za Klix.ba Ivana Brdar, pjevačica KJHCB.

Bend u svojoj biografiji ima i zapažen nastup sa kultnom slovenačkom grupom Laibach u Banjoj Luci, za koje Ivana kaže da su pravi profesionalci i da su "došli, uštimali savršen zvuk, odradili odličnu svirku i otišli".

Što se nastupa tiče, bend je imao pauzu od godinu dana, dok su prikupljali energiju i ideje za novi zvuk. Ipak, i u tom periodu su odradili nekoliko odličnih svirki, od kojih Ivana izdvaja svirku na zaječarskoj Gitarijadi prošlog ljeta. "Odlična energija i odlična publika. Iz Srbije nam se javlja dosta ljudi, tako da čim album izađe, idemo sa svirkama po cijelom regionu", kaže Ivana za Klix.ba.

Što se tiče pjesama KJHCB koje bi izdvojila kao svoje lične favorite, Ivana sa prvog albuma izdvaja pjesmu "Secret Nerve", i to u live izvedbi. "Od ovih novih, što se trenutno kuhaju, to je pjesma 'Senses'. Malo je reći daje savršena. Čut će se", izjavila je Ivana za Klix.ba.

"Publika u Domu mladih može očekivati dobru svirku, a pošto sa nama svira i ekipa iz Banje Luke, Post Scriptum, dobrog zvuka neće faliti", poručila je Ivana.