Značajno priznanje
48

Italijansko operno pjevanje uvršteno na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a

L. R.
Italijanski operni pjevač Andrea Bocelli (Foto: EPA-EFE)
Italijanski operni pjevač Andrea Bocelli (Foto: EPA-EFE)
Italijansko operno pjevanje uvršteno je na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Kako pišu strani mediji, UNESCO opisuje umjetničku formu kao "sredstvo slobodnog izražavanja" s kulturnom vrijednošću priznatom na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Inače, italijanska opera debitirala je u kasnim 16. vijeku u Firenci i stvorila mnoge svjetski poznate skladatelje, od Claudija Monteverdija i Antonija Vivaldija do Gioachina Rossinija i Giuseppea Verdija.

Iz UNESCO-a su saopštili da je italijansko operno pjevanje dobilo mjesto na popisu nematerijalne kulturne baštine, pridružujući se drugim italijanskim praksama poput umjetnosti izrade pizze.

"Italijansko operno pjevanje je fiziološki kontroliran način pjevanja koji povećava nosivost glasa u akustičnim prostorima kao što su gledališta, amfiteatri, arene i crkve. Izvode je osobe svih spolova, povezana je sa specifičnim izrazima lica i gestama tijela i uključuje kombinaciju muzike, drame, glume i inscenacije", opisali su.

Italijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano je za medije rekao da je odluka historijsko i veliko priznanje bel cantu takozvanom prelijepom pjevanju.

Prvom operom u Italiji smatra se "Dafne" Jacopa Perija, izvedena u Firenci 1598. godine za dvor porodice Medici. Giuseppe Verdi smatra se najvećim italijanskim skladateljem 19. vijeka, koji je najpoznatiji po djelima "Rigoletta", "La Traviata" i "Otello".

Ostali italijanski običaji koji imaju mjesto na popisu nematerijalne kulturne baštine uključuju sardinsko tenorsko pjevanje, umjetnost mediteranske prehrane i umjetnost staklenih perli. Pokušaj da se talijanska espresso kafa uvrsti na popis prošle godine odbila je italijanska komisija UNESCO-a.