Uskoro turneja
2

Ista meta, druga distanca: Meksička rock grupa Molotov je buntovna nakon svih ovih godina

Klix.ba
Guste crne brade su im postale sive, a crne majice se utegle ispod debelih stomaka. No, rokeri meksičke rock grupe Molotov još uvijek predstavljaju paradigmu pobune u realnosti koju ne žele prihvatiti.

Molotov je 1998. godine izdao svoj prvi album "Donde jugaran las ninas?", ili u prijevodu "Gdje će se djevojke igrati?" Ovaj kontroverzni album, sa fotografijom djevojke u katoličkoj školskoj uniformi na naslovnici, postao je popularan, iako je u to vrijeme zabranjivan u Meksiku.

Nakon 20 godina grupa Molotov je peterostruki dobitnik latinske Grammy nagrade, ali još uvijek predstavlja paradigmu pobune protiv nasilnog, korumpiranog i rasističkog društva u Latinskoj Americi, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Grupa Molotov svoju 20. godišnjicu postojanja obilježava tako što će upriličiti obilazak Latinske Amerike i Sjedinjenih Američkih Država. Turneja počinje 1. septembra, a uz to će biti upriličen i dokumentarac o njihovoj karijeri.

Gitarista grupe Ismael Tito Fuentes kazao je za AFP da su svjedočili strašnom vremenu u Meksiku devedesetih godina, što je od njih napravilo pobunjenike, jer nisu mogli da se slože sa onim što se dešava, naročito ne s načinom vladanja.

"Sada su stvari još gore", kazao je Tito.

No, ne kriju da je buntovništvo i dalje dio njihovog tkiva, koje je relevantno i aktuelno dvije decenije poslije, jer se u društvu brinu iste brige.