|

Ismet Nuno Arnautalić: Ovo je video koji pokazuje da priča o Indexima nije završena

Ismet Nuno Arnautalić: Ovo je video koji pokazuje da priča o Indexima nije završena
116
E. Sk.
21.12.2019. u 21:12
13
komentara
116

dijeljenja
"Izuzetna mi je čast što sam bio dio institucije koja se zove Indexi", kazao je Ismet Nuno Arnautalić, bivši član jedne od najpopularnijih jugoslavenskih grupa.
Svi znaju ponešto o Indexima, jer oni su bili dio života svakog Bosanca i Hercegovca, a vjerovatno i svih ljubitelja muzike bivše države. Ali uvijek ima nešto što niko ne zna ili nešto što bi svi voljeli da znaju, smatra Arnautalić.

U oktobru 2019. godine Aranutaliću se javio autor i pijanista Vlado Podany koji ga je zamolio da napravi video na klavirsku verziju kompozicije "Balada" koju su 1972. godine napisali Slobodan Bodo Kovačević i Fadil Redžić.

Arnautalić je pristao.

"Iskoristio sam čarobnu riječ Indexi koja otvara sva vrata u Sarajevu i ubijedio poznate dizajnere Dragana Stefanovića i Ajnu Zlatar da obrade fotografije koje sam prikupio za ovu priliku", kazao je Nuno.

Mada, kako kaže, ima veliku arhivu fotografija, najteži dio posla bio je pronaći odgovarajuće fotografije svih članova Indexa.

"Jedino su Davorin Popović, Kornelije Bato Kovač i Sinan Alimanović imali profesionalno urađene fotografije. Za ostale fotografije morali smo se snalaziti. Uz predivnu baladu i Vladinu izvedbu, nije bilo teško napraviti ovaj video, koji nas podsjeća na 24 člana Indexa. Davor, Bodo, Đoko, Đorđe, Šefko, Nedo, Enco i Miro su nas prerano napustili. Ovaj video pokazuje da priča o Indexima nije završena. Mi možemo biti sretni da smo živjeli sa njima, da smo bili njihovi savremenici" govori Arnautalić.

Poznate su činjenice o njihovom muzičkom radu, stvaralaštvu, pjesmama... Indexi su bili aktivni od 1962. do 2001. godine. U tom periodu snimili su 135 kompozicija.

"Toj listi treba dodati još 30, koje je snimio Davorin Popović kao solista.
Onda je 2001. godine otišao njihov zaštitni znak, nezamjenjivi Davorin Popović – Pimpek. Nakon njega, 2003. godine otišao je i Slobodan Kovačević - Bodo.
Bez Davorovog glasa i njegovih vrhunskih interpretacija, bez Bodinog prepoznatljivog zvuka gitare i stila sviranja, Indexi su morali otići u legendu", poručio je Arnautalić.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...