Britanci prvi po zaradi
0

Iron Maiden i The Police najplaćeniji na svijetu

Sarajevo-x.com
Turneje velikih bendova kao što su Iron Maiden i The Police dokazale su da su britanski muzičari najuspješniji u muzičkom svijetu.

Pored dva navedena benda, Coldplay, Elton John, Mark Knopfler i The Cure također se nalaze među najplaćenijim izvođačima na svijetu.

Samo u protekloj godini 'britanski muzički talent', kako piše Telegraph, zaradio je preko 139 miliona britanskih funti (što je negdje oko 153 miliona eura), što je za 15 posto više nego u 2007. godini.

'Velika Britanija je, globalno gledajući, broj jedan u muzičkom svijetu. Zahvaljujući briljantnim nastupima i turnejama bendova kao što su The Police i Iron Maiden, još jednu smo godinu pokazali da smo najplaćeniji izvođači na svijetu. I to ne oni koji žive od stare slave, nego stalno snimaju i objavljuju nove hitove', izjavio je Steve Porter, izvršni direktor statističke agencije 'PRS for Music'.

Po statistikama, najplaćeniji su muzičari i muzičke grupe iz 80-ih godina, jer je to po mišljenju bila 'prva moderna decenija muzike' koja je i danas omiljenija od muzičke scene 90-ih.

Deset najplaćenijih svjetskih izvođača tako čine slijedeći muzičari:

  1. The Police
  2. Iron Maiden
  1. Coldplay
  2. Spice Girls
  3. Elton John
  4. Mark Knopfler
  5. The Cure
  6. Def Leppard
  7. James Blunt
  8. Girls Aloud