Dva svijeta
212

Intimna atmosfera uz swing ritmove: Željko Joksimović Tuzlacima priredio noć za pamćenje

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Popularni pjevač Željko Joksimović večeras je u okviru autorskog projekta pod nazivom "Dva svijeta" u maloj dvorani SKPC Mejdan u Tuzli održao nesvakidašnji koncert koji će prisutnoj publici ostati u sjećanju.

Za razliku od spektakularnih nastupa pred desetinama hiljada fanova, na kakve smo navikli kada je u pitanju ovaj vrsni muzičar, projekat "Dva svijeta" u Tuzlu je donio jednu sasvim drugačiju, mnogo intimniju atmosferu u kojoj je uživalo više od hiljadu posjetitelja.

Joksimović je večerašnji nastup počeo numerom "Dva smo svijeta različita", nakon čega je pozdravio prisutnu publiku.

"Dobro veče, dragi prijatelji. Ne bojte se, ništa neće da boli, samo će biti malo drugačije", kazao je Joksimović šaljivim tonom te nastavio:

"Šta je moć swinga? Razmišljao sam dugo o tome da sve pjesme koje sam nekada volio ubacim u ovaj 'celofan'. Moć swinga je nešto zaista neopisivo. Swing nikada nije 'demode', uvijek je u modi. Postoje dvije vrste patnje: patite u kafani ispod stola, pijani, što ne mogu reći da nije nikada bio slučaj kod mene, ali ljepše je patiti uz swing. Kad pucketaš prstima i lijepo si obučen u jedan smoking kao što je ovaj na meni."

Srbijanski kantautor je kroz ovaj muzički projekat skupa sa članovima Bing benda izmijenio aranžmane poznatih pop, folk i rock pjesama, a u repertoar je uvrstio i nekoliko svojih numera koje su ostavile pečat u njegovoj dugogodišnjoj karijeri.

U zanimljivim aranžmanima u swing ritmu Josksimović je, između ostalog izveo pjesme Arsena Dedića, Jasne Zlokić, Tome Zdravkovića, ali i grupa Plavi orkestar, Električni orgazam...

Cijela muzička priča odvila se pod dirigentskim palicama Fedora Vrtačnika, Vladimira Nikolova i Milana Nedeljkovića, a prije Tuzlaka u ovom jedinstvenom projektu uživala je publika u Skoplju, Nišu, Beogradu i Zagrebu.