Muzika
0

Interstage optužuje produkciju Avalon zbog otkazanog koncerta

FENA
S obzirom na okolnost da se ne stišava uznemirenje javnosti uzrokovano ponovljenim otkazom nastupa skupine Leb i sol u Sarajevu, agencija Interstage tvrdi da svu odgovornost za otkazani koncert snosi makedonska produkcija Avalon.

U saopćenju za javnost stoji da je organizator cjelokupne, pa i bh. turneje skupine Leb i sol, bila makedonska produkcija Avalon iz Tetova, vlasnika Danijela Milošeskog. Izvršni producent bh. koncerata bila je mostarska agencija Croatica, vlasnika Miroslava Arapovića. Avalon i Croatica su sklopili poslovni ugovor oko produkcije bh. toura, čiji su detalji poslovna tajna za agenciju Interstage. Firma Enco d.o.o. Sarajevo, upravnik kompleksa Vaso Miskin Crni, kao donator projekta, a na odabir i zahtjev organizatora, adaptirala je i donirala halu Interstage za održavanje koncerta 24.03.2007.g. u Sarajevu. Cjelokupan prostor je adaptiran prema svim standardima, blagovremeno i u potpunosti, što je pismenim putem potvrdio i ovjerio producent koncerta.

Na dan održavanja koncerta grupa posredstvom radiovalova poziva publiku u Interstage, Vlatko Stefanovski dogovara predaju gitare sretnom dobitniku nagradne igre Radija Kameleon, a tehničari grupe postavljaju binsku opremu. Pretprodaja ulaznica je iznad svih očekivanja. Kompletna ekipa Federalne televizije na čelu sa Ismetom Dervoz, spremna je za snimanje koncerta. Oko 20:00 sati, 90 minuta pred zvanični početak koncerta, prisutni su: hitna pomoć, vatrogasci, policajci, redari, tehničari, pomoćno osoblje, novinari, a pred dvoranom se okuplja masa čiji broj, nakon pobjede rukometaša Bosne te nogometne selekcije BiH, raste na oko 6.000. Ljubitelji su stigli iz Slovenije, Zagreba, Splita, Bihaća, Zenice, Goražda... čak i iz Njemačke, o čemu svjedoče osobni podaci na naknadno vraćenim ulaznicama. Svi tehnički i administrativni uvjeti za održavanje istinskog spektakla su apsolutno ispunjeni. Čak su se i vremenske prilike naglo i drastično poboljšale, temperatura u hali je iznad 13 stepeni Celzijusa.

Dalje se navodi da je bez ikakve prethodne opomene jednim telefonskim pozivom producent Milošeski bez ikakvog obrazloženja obavjestio čelnike Interstage-a da koncerta neće biti te grupa napušta hotel Hecco, i time sve suradnike uključene u projekt, te publiku stavlja pred svršen čin.

  • Imamo u vidu činjenicu da je gospodinu Miloševskom susret sa urbanim prodajnim centrom Intershop u Pofalićima, ogromnim obilježenim parkingom sa autopraonicom, najvećim muralom na Balkanu te industrijskom halom od 3.000 metara kvadratnih itd., objektivno mogao izazvati subjektivno-psihološki šok. Zato ne želimo tražiti obeštećenje od produkcije Avalon, ali istovremeno tražimo od državnog tužitelja da po službenoj dužnosti podigne krivično/kaznenu prijavu protiv gospodina Milošeskog zbog čina obmane/prevare javnosti, a od Ministarstva vanjskih poslova BiH, da dotičnog gospodina proglasi Personom NON GRATA, stoji u saopćenju Interstage-a.

Inače, Interstage planira Sarajlijama 12. maja pokloniti koncert zvanično najboljeg autorskog romskog ansambla na svijetu - EARTH WHEEL SKY BAND, uz besplatan ulaz.