Muzika
0

Internacionalni muzički festival Bosna - BIMF od 28. novembra do 4. decembra

FENA
U Sarajevu će od 28. novembra do 4. decembra biti održan 2. internacionalni muzički festival Bosna BIMF, tokom kojeg će biti održano pet koncerata, a predstavit će se muzičari iz Sjedinjenih Američkih Država.

Pored koncerata, u okviru pratećeg programa festivala, studentima Muzičke akademije u Sarajevu bit će ponuđeni besplatni sati s festivalskim umjetnicima.

Festival će otvoriti Colorado gudački kvartet, jedan od vodećih kvarteta na internacionalnoj muzičkoj sceni, koji će održati dva koncerta.

Sarajevska publika će moći da uživa i u izvedbama sjajnih i afirmiranih pijanista Mykole Suk, Ursule Oppens i Jerome Lowenthal.

Program ovogodišnjeg festivala uključuje djela Debussya, Shostakovicha, Beethovena i Bartoka, DoHnanyi kvintet, sjajnu Danteovu klavirsku sonatu od Lista, Noćne fantazije Elliott Cartera, Karnevalska muzika Georgea Rochberga te neizostavnih Chopina, Mozarta i Schuberta.

Noćne fantazije i Karnevalska muzika, djela su koja će prvi put biti izvedena u Sarajevu.

Festival predstavlja umjetnike i vrhunska djela koja su upravo komponovana za njih. Prošle godine, Ursula Oppens je izvodila "Ujedinjene narode..." Rzewskog, djelo posvećeno njoj, a ove godine Lowenthal će izvoditi Karnevalsku muziku koju je Rochberg posvetio upravo njemu.

Iako mlad festival, BIMF definitivno nudi sarajevskoj publici vrhunski nivo u izboru izvođača, a studentima Muzičke akademije u Sarajevu još i edukativni program.

Svi koncerti se održavaju u Bošnjačkom institutu u 20.00 sati uz besplatan ulaz, saopćeno je iz BIMF-a.