Muzika
0

Industrial/gothic session u klubu AG

Klix.ba
Prvi put u Sarajevu u petak 19. aprila, sa početkom od 21:30 sati, u klubu AG nastupit će novosadski industrial massacre band dreDDup te beogradski DJ-evi darkwave pravca DJ Elder i DJ Dark Energy.

Ovaj pionirski pokušaj oživljavanja industrial i gothic scene u BiH nastao u saradnji asocijacije ProAcademia i francuskog radija Rock The Balkans.

Ako ste ljubitelji underground dešavanja ili ste se pitali šta se sluša iza zatvorenih vrata nekih od najvećih alternativnih klubova regiona, dođite u petak 19. 04. u klub AG i podržite formiranje dark scene i u BiH. Svi koji se odluče to veče provesti uz industrial i gothic zvuke obradovat će nastup najstarijeg a vjerovatno i jedinog aktivnog industrial banda iz Srbije – dreDDupa.

"Industrial je nekomercijalna muzika koja nije namijenjena ovčicama čije male mozgove televizija štrika i obrće kako joj odgovara. Dakle, pričam o industrialu kao osnovnoj formi, druga priča je industrial rock, koji su bendovi poput NiN i Ministry oblikovali, a treća priča su ova denserska djeca kojima je industrial sve što ima gas masku, latex i dance beat. Da se vratimo na izvorni industrial – takvi umjetnici kroz morbidniji performans žele predstaviti svoj rad, kritiku društva i obojiti hladnoćom zvuk... kada ti pjevaš o istini to je uvijek odbojno, laž i lažna sreća su uvijek pitkije, pogotovo u svetu lobotomizirane planete kakva smo postal", rekao nam je Mihajlo Obrenov, pjevač banda.

Uprkos tome što je muzika kakvu nam dreDDup prezentuje i dalje na margini, oni ne odustaju već rade i na novom šestom albumu a pred njima je i još jedna evropska turneja. Među najzanimljivije saradnje izdvajaju onu sa Nine Inch Nails 2007. godine kada su radili njihov remix, potom i rad na 16 Volt remiksu, pa onda nešto novije sa Darijom Seravalom iz Borghesije, zatim rad na kompilacijskom albumu posvećenom pokojnom Ronu Ašetonu iz The Stoogesa, te obrade benda Cannibal Corpse, a sarađivali su i sa japanskim umjetnikom Kenjijem Siratorijem, koji je recitovao svoju poeziju o patološkim instrumentima dok su oni uradili kompletan soundtrack.

U vezi s njihovim prvim nastupom u Sarajevu, Mihajlo kaže: "Jako me zanima kako će nas publika prihvatiti, nadam se da je Sarajevo, kao i Novi Sad, grad koji njeguje i sirovi underground zvuk neopterećen garderobom i tehnikom sviranja. Očekujem samo da dođu dobri ljudi, oni željni provoda i fanovi ovog zvuka. Mi ćemo izaći na scenu, zapaliti glasnoćom klub onako kako to mi znamo, napraviti pražnjenje animalne energije i vjerujem da ćemo poslije koncerta upoznati neke nove prijatelje ovog zvuka i nove dobre ljude. Nismo ograničeni i zatucani niti propagiramo neke ideologije i političku korektnost. Naš stav je jasan – ‘zdrav razum, zabava, za*ebavanje budala i bondage seks’".