Muzika
0

"Indexi" i prijatelji u sarajevskoj Zetri punoj emocija

FENA
U sarajevskoj Zetri sinoć je održan veliki koncert "Indexi i prijatelji" u znak sjećanja na ovu legendarnu grupu te pjevača Davorina Popovića, gitaristu Slobodana Bodu Kovačevića i bubnjara Đorđa Kisića kao i pjesme kojima je ova grupa oznamenila vrijeme.

Ploveći gotovo trosatnim muzičkim vremeplovom "Indexa" podsjetili smo se na njihova najznačajnija ostvarenja u izvođenju muzičara koji su tokom proteklih decenija uspješno sarađivali s ovim bendom i u znak sjećanja i druženja baš ovim povodom pristigli iz raznih krajeva planete.

Bili su to: Fadil Redžić, Ranko Rihtman, Kornelije Bata Kovač, Đorđe Novković, Nenad Jurin, Sinan Alimanović, Enco Lesić, Miroslav Maraus, Vlado Pravdić, Slobodan Misavljević, Ismet Arnautalić, Miroslav Šaranović, Đorđe Uzelac, Milić Vukašinović Mića, Peco Petej te njihovi prijatelji pjevači koji su s puno emocija izvodili pjesme koje su već odavno našle svoje mjesto na polici rezerviranoj za antologije pop rok muzike ex - SFRJ prostora.

To veče pjesme su izvođene hronološkom storijom nastanka pa su tako pozitivne vibracije i emocije krenule izvedbom slovenskog pjevača Zorana Predina i pjesmom "Pružam ruke", Bisere Velentanlić "Jutro će promijeniti sve", Željka Bebeka sa rok klasikama "Plima" i "Negdje na kraju u zatišju".

S uvodnim stihovima koje je govorio autor Želimir Altarac Čičak, da bi se emocije, sjećanja i kratki sjetni filmovi redali svakom slijedećom pjesmom u izvođenju Nermina Puškara "Da sam ja netko", Dade Topića "Baladom", Aki Rahimovskog "Sanjam", Tifom "Krivac si ti", Harija Varešanovića "U jednim plavim očima", Massima "Bacila je sve niz rijeku", Severine Vučković "Predaj se srce", Natali Dizdar "Budi kao more", Maje Milinković "U inat godinama"... dvije sevdalinke iz repertoara "Indexa", ovaj put u izvođenju Ivice Šarića "Žute dunje" i Halida Bešlića "Snijeg pade na behar na voće" da bi nostaligični adrenalin počeo sve više djelovati tokom izvedbe pjesme posvećene Davoru koju su odpjevali Tifa, Dado, Fazla i Aki, a kulminacija večeri nastala izlaskom na scenu svih učesnika ovog jedinstvenog muzičkog doživljaja i horskog izvođenja pjesme "Svijet u kome živim" i gromoglasnog zajedničkog pjevanja refrena "Jedan čovjek i jedna žena na peronu sreće stoje"...

Bez sumnje, to što se te noći dešavalo u Zetri je bilo mnogo, mnogo više od koncerta. Zetra je bila prepuna emocija, a uz svaku pjesmu "Indexa" redali su se i intimni filmovi posjetilaca i njihova vibracija je titrala prostorom.

Bilo je to jedno dostojanstveno i sjetno sjećanje na vrijeme djelovanja i druženja s "Indexima" i njihovim pjesmama.