Sprema novi singl
253

Ina Hamzić: Umjetnost je zamijenio kič, a najteže je što mladi u njemu vide smisao

Piše: Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Mlada bosanskohercegovačka pjevačica Ina Hamzić već godinama osvaja publiku energičnim svirkama i nastupima, a pretprošlu godinu svoju muzičku priču začinila je singlom "Tim za nebo" koji se često vrtio na radio stanicama. U razgovoru za Klix.ba govori kako je u ovoj godini odlučila usporiti životni tempo i posvetiti se stvaranju i snimanju.

Publika je Inu, kako kaže i sama, prepoznala po funky i ritmičnom stilu. Muzički žanrovi kao što su r’n’b, funk i pop ostat će bliski mladoj pjevačici i u nastavku karijere.

"To je moderan sound koji je trenutno prepoznat na svjetskom tržištu kao aktuelan. Stoga se nadam da ću uspjeti slijediti i vlastiti ukus i potrebe tržišta", govori nam Ina te se nakratko dotiče skorije budućnosti: "U novoj godini obećavam novi single, pokoji mjuzikl i dosta dobre svirke na svojim nastupima. Prošla godina je za mene bila veoma uzbudljiva, ali i radna, tako da sam odlučila malo usporiti tempo."

Vratiti smisao muzici

Pored singla "Tim za nebo", za koji je snimljen i videospot na koji je publika odlično odreagovala, s obzirom da je specifičan zbog "first person" kadrova, Ina je u martu 2017. objavila spot za svoju prvu pjesmu "Sve" kojim je dospjela i na MTV Adriu.

Dok ljubitelji Ininog rada čekaju njen novi materijal, osvrćući se na današnje muzičke trendove, pjevačica nam govori kako je njen zadatak, kao umjetnice, da vrati muzici smisao.

"Obrazovanje svake vrste je od velike važnosti za mlade ljude. Rekla bih da nas ono usmjerava, preodgaja i širi poglede. Široko shvatanje usko je vezano i za percepciju muzike. Naime, što više čitamo, radimo na sebi, usavršavamo svoje vještine i znanje, to nas više ne može zadovoljiti muzika za široke narodne mase. Danas je došlo vrijeme kada se muzika gleda, kada harmonija, emocija, tekst više nisu u povlaštenoj poziciji. Umjetnost je zamijenio kič, a najteže od svega je što nas on zadovoljava i što mladi u njemu vide smisao", razočarana je Hamzić.

Kada je riječ o muzičkoj naobrazbi, Hamzić kaže kako poznavanje muzike na taj način nije presudno u poslu kojim se bavi.

"Svakako da je poželjno, ali smo svjedoci prirodnih talenata koji bez poznavanja ijedne note sviraju kao pravi virtuozi. To vam je kao i sa jezikom. Ne moraš znati pisati da bi mogao govoriti. Ipak, u muzici je najvažnija emocija, ako je preneseš i pogrešnim notama, suština je tu. Da se odmah ogradim, ne smatram da muzičko obrazovanje treba odbaciti. Zamislite samo šta mogu postići oni koji su prirodni talenti te na to sve muzički obrazovani", dodala je Hamzić.

Na svojim nastupima Ina nastoji uvijek izgledati besprijekorno zbog čega nije teško zaključiti kako uživa u stiliziranju i oblačenju. Kaže kako se trudi pratiti modu, ali ne pod svaku cijenu.

"Često se dogodi da mi se uopšte ne sviđa ono što je trend na modnim pistama, ali je moda danas toliko široka da se za svakog nađe ponešto. Ja sam uvijek iznova oduševljena kreacijama MCQuenna i Chanella. Neki dizajneri nikada ne izlaze iz mode. Naravno, za svoje nastupe se trudim pronaći slične odjevne kombinacije u domaćim radnjama, ali priznajem da ne provodim previše vremena pored ogledala. Jednostavno sam naučila jedan način šminkanja i taj dio ide veoma brzo. Za nekoliko minuta sam gotova", kaže nam Ina.

Malo je za sreću potrebno

Iako mnogo vremena provodi u teretani, Ina priznaje kako vitku liniju pripisuje više genetici nego zdravom načinu života.

"Jedem i ništa mi se ne prima. Kažu još malo jer se poslije tridesete prima sve", govori nam Ina kroz smijeh.

Uz dobar stas i glas teško je "pobjeći" simpatijama publike, a Ina kaže kako jednako primijeti simpatije i muškaraca i žena.

"Trudim se biti ljubazna i pristupačna, ali također svjesno štitim svoj krug privatnosti i cijenim svoje vrijeme. Stoga sam kroz ovaj posao naučila postaviti granice", ističe Hamzić.

Na kraju razgovora Ina nam govori kako jednu mladu pjevačicu i umjetnicu potpunom čini sve ono što stage crpi iz nje, dok je porodica, prijatelji, priroda i mir vraćaju u ravnotežu.

"Meni je tako malo potrebno za sreću, vjerujte mi", zaključila je Ina.

Ljubiteljima dobre klubske svirke Ina je poznata kao lead vocal u cover bandu Open Mind Group, a teatarska publika je može vidjeti na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u glavnoj ulozi mjuzikla Cabaret. Paralelno sa studijem Historije umjetnosti i Komparativne književnosti, Ina je svoj muzički put gradila kroz angažmane u različitim bendovima i saradnjama sa eminentnim muzičarima.