13 novih kompozicija
90

Iman Bajrović najbolja na goraždanskom Internacionalnom festivalu dječijih pjesama

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Tradicionalni dječiji festival "Šta se pjesmom sanja" koji 19-ti put zaredom organizuje goraždanski Centar za kulturu donio je 13 novih kompozicija za djecu, a stručni žiri najboljom kompozicijom ocjenio je pjesmu "Goraždansko sunce" koju je izvela sedmogodišnja Iman Bajrović.

Iman je pjesmu izvela uz pratnju mališana vrtića "Sunce", a osim stručnog, osvojila je i prvu nagradu dječijeg žirija.

Kompozicija "Goraždansko sunce" osvojila je i najveći dio nagrada na festivalu, za najbolji tekst koji je napisao novinar Slavko Klisura, te najbolju muziku kompozitora Murisa Hubjera. Inače, aranžman kompozicije uradio je Adnan Mušanović.

Drugo mjesto po ocjeni stručnog žirija osvojili su Emina i Emir Geca sa pjesmom "Uspavanka za moga brata", dok je treća nagrada pripala Ireni Matović iz Požege u Srbiji za kompoziciju "U ime ljubavi".

Dječiji žiri drugu nagradu dodjelio je Adeli Obući iz Goražda za pjesmu "Molitva", dok su treće osvojili Emina i Emir Geca.

Festivalsku nagradu Slavko Klisura poklonio je Odjeljenju učenika sa intelektualnim poteškoćama i kombinovanim smetnjama u Osnovnoj školi "Fahrudin Fahro Baščelija" kojem je svoj dio nagrade poklonila i Iman Bajrović.

Na festivalju su učestvovali autori i izvođači i iz BiH, Srbije i Bugarske, a sa festovala je izdat i CD sa svim kompozicijama kako bi bile dostupne širom BIH i van granica.