Uskoro pred publikom
121

Ikona Fm Jama kroz spoj učenja i zabave mladim nadama otvorio vrata u svijet DJ-inga

I. B.
Prošla su dva mjeseca od početka DJ Soul akademije kojom su polaznici oduševljeni
Prošla su dva mjeseca od početka DJ Soul akademije kojom su polaznici oduševljeni (Foto: Klix.ba)
Od početka DJ Soul akademije, koja se održava u Goethe kući u Sarajevu, prošlo je nešto više od dva mjeseca, a polaznici ne kriju zadovoljstvo zbog učešća u odličnom edukacijskom programu iza kojeg stoji Emir Alagić - DJ Soul.

Grupa od desetak mladih ljudi vrijedno uči nove vještine i sretni su što, kažu, imaju priliku da uče od jednog od najboljih DJ-eva i pionira u mnogim oblicima klupske muzike u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, koji je tokom svoje višedecenijske karijere nastupao na binama širom svijeta i jedan je od stubova Fm Jama.

"Jako sam zadovoljan svime, a prije svega sastavom ove naše grupe jer je riječ o odličnoj grupi pojedinaca. Svi su vrijedni i perspektivni, a neki od njih već izražavaju želju da nastave sa karijerom DJ-a. Nadam se da ćemo uskoro imati priliku da ih predstavimo na jednom događaju na kojem će oni biti glavne zvijezde. Napredak je očit, a sretan sam i da pokazuju veliki interes da se bave ovim poslom. Zanimaju se za softvere, za hardvere, za način na koji ja to radim i kako mogu i njih što više naučiti. Neki već iskazuju želju da se pojave u klubu", kaže DJ Soul, te dodaje kako vjeruje da će zajedno napraviti lijepe stvari.

Mlade nade uskoro pred publikom

Jedna od polaznica koja je već imala priliku da nastupa je Nina Mučibabić, koja se na DJ Soul akademiju prijavila jer voli DJ-ing, muziku i, kako kaže, ispunjava je taj cijeli svijet.

"Prije ove akademije sam išla na jednu edukaciju, tako da sam imala malo iskustvo, ali sam željela da unaprijedim svoje DJ vještine. Zaista sam veoma zadovoljna edukacijom, prvenstveno zbog toga što nam je DJ Soul predstavio muzički svijet na način da nam je jasan od početka do kraja. Uspjeli smo da savladamo osnovne tehnike DJ-inga i veoma sam ponosna na to što sam dobila priliku od Goethe-Instituta BiH da nastupim na Danu održivosti i to je sjajno prošlo. Radujem se nastavku akademije i svim znanjima i iskustvima koje ću ovdje dobiti", kaže Nina.

Osnaživanje mladih za ostanak u BiH

Narcis Bičakčić na DJ Soul akademiju se prijavio na prijedlog djevojke, a jedan od razloga je i činjenica da ima priliku da uči od DJ Soula lično. Uz to, uči i nešto što već godinama želi, ali do sada nije imao priliku.

"Osnovna stvar koju nas je naučio DJ Soul je suština cijelog DJ svijeta, to jeste osnove miksanja i od samih tih fundamentalnih stvari smo i počeli i non stop ih usavršavamo i nadograđujemo novim i naprednijim vještinama. Tako se kompletna slagalica sklapa dio po dio, a zanimljivo je da na časovima dobijamo odgovore za sva pitanja koja imamo", kaže Narcis.

Iako se bavi IT-jem i to mu je primarni posao i u budućnosti, Narcis se nada da će biti "hobi DJ", kako kaže, te da će makar jednom ili dva puta mjesečno imati svirku. Ukoliko se to razvije i u nešto više, neće se, kaže, buniti.

DJ Soul akademija by Goethe održava se u saradnji sa STAYnet inicijativom za podršku mladim ljudima iz jugoistočne Evrope u pronalaženju perspektive za zanimanja u svojim domovinama. STAYnet ima za cilj da pomogne mladima u svim fazama njihovog profesionalnog razvoja, od početnog obrazovanja do zaposlenja.