Muzika
0

Ike Turner dobio prvog Grammyja od 1972. godine

Sarajevo-x.com
Ike Turner; Foto: AP
Ike Turner; Foto: AP
Pionir rock'n'rolla Ike Turner, čija su muzička dostignuća zasjenjena skandalima o zlostavljanju bivše žene i muzičkog partnera Tine Turner, samo drugi put u životu je nagrađen prestižnom muzičkom nagradom Grammy, a prvog Grammyja je dobio davne 1972. godine.

Ovaj 75-godišnji R&B veteran osvojio je nagradu za najbolji tradicionalni bluz album „Risin' with the Blues“. Prethodni, i jedini dosadašnji Grammy, Ike je osvojio 1972. godine zajedno sa Tinom, i to za pjesmu „Proud Mary“.

Ostali nominirani u kategoriji najboljeg tradicionalnog bluz albuma bili su Tab Benoit sa bendom Louisiana's Leroux, Dion, James Hunter i Duke Robillard.

''Smrtno sam preplašen'', izjavio je Turner prilikom prijema nagrade, gdje mu je društvo pravio njegov sin, Ike Jr.

Turner je bio jedan od začetnika rock'n'rolla, kada je 1951. godine sa svojim bendom Rhythm Kings snimio pjesmu ''Rocket 88'', čija se melodija smatra prvom snimkom muzičkog žanra koji se tada tek rađao.

Kao gitarista i klavijaturista, Turner je 50-tih godina svirao sa velikanima kao što su bili B.B. King, Howlin' Wolf, Muddy Waters i Willie Dixon. Oženio se 1958. godine sa Annie Mae Bullock, koja je promijenila ime u Tina, a potom su zaredali hitovi kao što su ''River Deep, Mountain High'', ''Proud Mary'' i ''Nutbush City Limits''.

Nakon njihovog razvoda 1976. godine, Ike Turner je postao kokainski ovisnik. U 80-tim godinama, kada je Tina napravila veliki povratak na muzičku scenu i objavila da je bila žrtva zlostavljanja i ponižavanja, Turner je postao veoma ''ozloglašena'' osoba u javnosti i medijski odbačen muzičar.

Dok su njegovi savremenici, kao što su Chuck Berry, Little Richard i Bo Diddley, postali omiljeni muzičari publike bijele puti, Ike nikada nije uspio napraviti taj prijelaz, tako da se zadržao u manje finansijski unosnom R&B žanru.

The Turners su uvršteni u Rock and Roll Hall of Fame 1991. godine, ali je Ike tada služio dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog posjedovanja kokaina.