Berin Buturović
0

"Ide mi na festivalima, možda se prijavim za Eurosong"

Piše: Adisa Pobrić
Berin Buturović
Berin Buturović
Talentovani muzičar Berin Buturović briljirao je na ovogodišnjem BH radijsko-televizijskom festivalu, gdje je sa pjesmom "Gdje tvoje srce stalo je" odnio čak osam festivalskih nagrada. Iako je priželjkivao da bude među dobitnicima, za Sarajevo-x.com kaže da nije očekivao ovoliki uspjeh.

Kući je odnio nagrade radija S iz Srbije i radija Bubamara iz Makedonije, nagradu za SMS i internetsko glasanje, nagradu slušalaca radiostanica u BiH, nagradu za interpretaciju "Toše Proeski", nagradu žirija "101 muzički znalac", kao i Grand Prix festivala.

"Lično sam priželjkivao nagradu za interpretaciju, koja je nekako najdraža svakom pjevaču, pogotovo što nosi ime Toše Proeski", kazao nam je Berin. "Ipak, kolika god je čast dobiti tu nagradu, opet je još veća odgovornost da je opravdaš svojim pjesmama, ponašanjem, ljudskošću."

Pohvale Bratoša, Kovača, Halida...

Ne krije da su ga najviše iznenadile nagrade iz Srbije i Makedonije, jer je još uvijek nedovoljno poznat tamošnjoj javnosti.

Godi mu i nagrada stručnjaka okupljenih u okviru specijalnog žirija nazvanog "101 muzički znalac", gdje su, između ostalih, svoje mišljenje o najboljoj pjesmi festivala dali Nikša Bratoš, Kornelije Kovač, Dino Merlin, Hari Varešanović, Kaliopi Bukle, Halid Bešlić, Hanka Paldum i mnogi drugi poznati muzičari.

Iako je oduvijek isticao da nije festivalski pjevač i da njegove pjesme nisu tog tipa, dosadašnjih deset nagrada na festivalima govori suprotno.

"Sad se iskreno pribojavam nekih novih festivala jer će očekivanja mnogih biti velika, pa se bojim da ih ne razočaram", priznaje Buturović i uz smijeh dodaje: "A opet, kad je ovako dobro krenulo, razmišljam da se prijavim na Eurosong."

Izabrao sam teži put

Na pitanje šta misli o TV takmičenjima muzičkih talenata, Berin kaže: "Nemam ništa protiv takve vrste takmičenja jer se ljudi bore za svoju šansu i nerijetko se pojave kvalitetni pjevači. Ja sam pobjegao od takvog vida promocije jer sam želio da se promovišem isključivo svojim pjesmama i da se publici dijelom predstavim i kao autor. Mislim da to izvođaču omogućava da bude svoj, originalan, da radi muziku koja mu se sviđa. To jeste duži i teži put, za razliku od reality showa gdje preko noći postaješ popularan, ali ta popularnost najčešće traje koliko i sam show. Naravno, čast izuzecima, za koje vjerujem da su našli svoj put i sa kojima će naša estradna scena biti bogatija."