Neovlaštena distribucija
0

I folk muzika na udaru pirata

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Muzička i filmska industrija svake godine trpi milionske gubitke zbog piraterije odnosno neovlaštenih kopiranja CD i DVD snimaka i njihove nelegalne distribucije.

Piraterija putem interneta uzela je velikog maha, što je navelo pojedine muzičare da svoje nove numere pa i kompletne materijale poklanjanju obožavateljima koji ih putem interneta mogu besplatno downloadovati.

Nije rijetkost da radovi filmskih ili muzičkih radnika, prije nego što budu i zvanično plasirani na tržište, ugledaju svjetlo dana zahvaljujući piratima.

Kada materijali dospiju u uličnu prodaju ili procure na internet, osim autora, na gubitku je i država koja u tom slučaju ne može naplatiti porezna potraživanja.

Tako je novi album grupe "U2" nekoliko dana prije izdavanja procurio u javnost i te downloadovan više od 100 hiljada puta. Posrnula pop princeza Britney Spears dugo je pripremala svoj povratak na scenu, pa je zajedno sa saradnicima ostala šokirana kada je nedovršena verzija pjesme "Womenizer" dospjela na internet.

Popularni glumac Hugh Jackmen imao je slično iskustvo sa piraterima. Prije početka prikazivanja u kino blagajnama, njegov novi film "X-Men Wolverine" osvanuo je na internetu.

Na pirateriju nije ostala imuna ni folk muzika, pa čak i neki skoro pa zaboravljeni pjevači iz ovog muzičkog pravca kao što je Kemal Malovčić. Predstavnici njegove izdavače kuće pobjesnili su kada su otkrili da je još neobjavljeni album pjevača narodne muzike neovlaštenim putem dospio na internet.

Iako će se album pomenutog pjevača naći u prodaju tek za nekoliko dana, "Balkandisc produkcija" pronašla je ukraden kompletan album, te zatražila da se sadržaj hitno ukloni sa interneta.

Nije poznato da li će ova produkcijska kuća poduzimati ikakve mjere protiv počionica ovog neovlaštenog djela.