Muzika
312

Humanitarni koncert bendova "Letu štuke" i "Dvadesetorica" 24. januara

FENA
Poznati bh. bendovi "Letu štuke" i "Dvadesetorica" održat će u subotu, 24. januara, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo humanitarni koncert, od kojeg će prikupljena sredstva biti usmjerena za pomoć u obnovi Muzičke škole u Maglaju.

Organizator koncerta je Muzički informativni centar, čije je djelovanje usmjereno na unapređenje kvaliteta i rasprostranjenosti muzičke umjetnosti, obrazovanja i afirmaciju muzičke profesije.

Gosti koncerta bit će djeca iz Muzičke sobe Dječijeg doma Bjelave u Sarajevu, gudački ansambl đaka Srednje muzičke škole, duvački orkestar Osnovne muzičke i baletne škole Novo Sarajevo te horovi "Suncokreti" i "Chorus Cadenza" KUD "Bulbul".

Frontmen benda "Letu štuke" Dino Šaran istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je članovima benda drago što nastupaju na manifestaciji humanitarnog karaktera, te da su to činili i prije.

"Volio bih da koncert bude posjećen i da novac ode u prave ruke. Nakon poplava kod bendova je bilo odziva za pomoć iz humanih pobuda, ali je bilo i samopromocije. Mi se nismo tada htjeli zalijetati u takve projekte", kazao je on.

Profesorica u Srednjoj muzičkoj školi Marina Tomić navodi da gudački ansambl ove škole postoji još od kraja 90-ih godina prošlog stoljeća, te da su se sa zadovoljstvom odazvali pozivu za učešće na koncertu.

"Vidjeli smo Maglaj poslije poplava i zaista im je potrebna pomoć. Ta djeca tamo su čak i u tako lošim uslovima radila i svirala", kazala je ona.

Profesorica Osnovne muzičke škole Novo Sarajevo Alma Karić ističe da su djeca iz gudačkog orkestra, uzrasta od 11 do 15 godina, spremna za nastup. Smatra da se djecu suosjećanju treba učiti od najmlađeg uzrasta.

"Nema boljeg način da ih obrazujemo pravim vrijednostima od toga da učestvuju u ovakvom projektu", istaknula je ona.

Načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, koja je generalni pokrovitelj koncerta, podvukao je da je ova Općina još od majskih poplava nizom aktivnosti pomogla pogođene krajeve.

"Ovo je skoro jedina Općina koja je došla do svih ugroženih područja, gdje smo ljude pomogli novčano, te robom i opremom uz pomoć građana. Ovaj koncert je nastavak takve akcije", ustvrdio je on.

Cijena ulaznice za koncert iznosi 10 KM, a u Muzičkoj školi Maglaj prioritetna je obnova i uređenje prostora zbornice i dva kabineta za nastavu klavira, kao i nabavka instrumenata.