Od 20. do 29. septembra
121

Hor "Sejfullah" Konjic predstavlja BiH na 16. "Međunarodnom Samma festivalu u Kairu"

D. J.
Foto: Press
Foto: Press
Hor "Sejfullah" iz Konjica dobio je zvaničan poziv, kao predstavnik Bosne i Hercegovine, za sudjelovanje na 16. Samma međunarodnom festivalu duhovne muzike i pjesme, koji će od 20. do 29. septembra održati na različitim lokacijama u Kairu (Egipat).

Organizatori su Ministarstvo kulture, Fond za kulturni razvoj te Ministarstvo za antikvitete Arapske Republike Egipat, a cilj je poziv na mir i zajedništvo jezikom duhovne muzike i pjesme te informiranje o različitim kulturama.

Sejfullah, kao predstavnik Bosne i Hercegovine, nastupit će zajedno s brojnim ansamblima i horovima koji dolaze iz različitih krajeva svijeta.

"U prijestolnici svjetske kulturne baštine i najvećih dostignuća u umjetnosti Bliskog istoka nastojat ćemo predstaviti repertoar kojim kombiniramo različite izražaje, od tradicionalnih sufijskih melodija do ilahija i kasida te sevdalinki, a dio repertoara bit će na bosanskom, arapskom i engleskom jeziku.

Bit će to, nadamo se nezaboravno iskustvo i izuzetna čast da ponovno budemo dio prestižnog festivala na kojem je sve upućeno na slušanje, učenje i istraživanje ljepote različitosti tradicija, muzičkog naslijeđa i kultura iz kojih dolaze učesnici-naši prijatelji sa kojima ćemo u konačnici, a prema konceptu festivala u jedinstvenoj harmoniji pokloniti auditorijumu cjelovečernji koncertni program.

Uistinu želimo obogatiti vlastito iskustvo istraživajući ovaj šaroliki kolorit duhovnosti i mašrika i magreba. Nakon brojnih gostovanja u Bosni i Hercegovini te u inostranstvu (V. Britanija. Luksemburg, Austrija, Njemačka, Holandija, Belgija, Danska, Hrvatska, Saudijska Arabija, Turska...) vraćamo se, "kolijevci civilizacije" koja čuva posljednje ostatke čuda antičkog svijeta – piramide u Gizi i hodamo obalama najduže rijeke na svijetu uz damar najljepše stare čaršije Khan el-Khalili, smještene tu nadomak Al-Azhar, nekada najprestižnije ustanova visokog obrazovanja", istaknuli su članovi hora.

Hor "Sejfullah" iz Konjica, osnovan je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Njeguje duhovnu muziku islama. U dosadašnjem radu bilježi brojne nastupe širom BiH, kao i van granica naše zemlje: u Turskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Saudijskoj Arabiji, Švicarskoj, Danskoj, Egiptu.

Do sada je hor objavio dva albuma, prvi pod nazivom "Sjeta" 2007. godine, te "Live in Brisel" 2015. godine.  Ime hora se vezuje i za Sejfullaha ef. Prohu, istaknutog konjičkog učenjaka iz 19 stoljeća.