Bajramski poklon
366

Hor Medžlisa IZ Sarajevo predstavio spot za novu kasidu

Klix.ba
Hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo predstavio je spot za novu kasidu "Moj je Bajram tužan ves'o". Kasida je poklon publici i skromni doprinos hora najvećem islamskom blagdanu Kurban-bajramu.

Tekst kaside napisao je Džemaludin Latić, a aranžman je uradio Abdulkerim Popaja. Muziku je osmislio Mustafa Isaković, član hora koji je ujedno i solista kaside, a produkciju je radio Hayat TV.

Hor je osnovan u oktobru 2008. godine. Cilj osnivanja je bio da odgovori mnoštvu programa i manifestacija koje organizira najveći medžlis na području Bosne i Hercegovine, a članovi su bili sarajevski imami, muallime, svršenici i svršenice medresa i Fakulteta islamskih nauka. Kolektiv je u početku brojao dvadeset članova, a trenutno ima 23 člana.

Koncerti ilahija i kasida, mevludske svečanosti, večeri Kur'ana i poezije, osnovno su područje djelovanja hora. Nakon uspješnih realizacija spomenutih programa, hor MIZ-a Sarajevo ulazi u projekat snimanja novih ilahija i kasida čije tekstove potpisuje Džemaludin Latić. Do sada je snimljeno ukupno šest ilahija i kasida koje su naišle na pozitivne kritike te postale prepoznatljive, kako u Bosni i Hercegovini, tako i izvan njenih granica. Hor trenutno radi na snimanju još nekoliko numera kako bi se kompletirao svoj prvi CD.