Program El Sistema
368

Hor iz Srebrenice 13. novembra u dvorani "Lisinski" s djecom iz Hrvatske i Srbije

Klix.ba
S koncerta u Srebrenici (Foto: Arhiv/Klix.ba)
S koncerta u Srebrenici (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon velikog zajedničkog koncerta u Srebrenici, El Sistema program iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine održati će još jedan koncert, a ovog puta u Zagrebu, 13. novembra u dvorani "Vatroslav Lisinski" od 20 sati.

Ovo će biti prvi koncert hora djece iz Srebrenice u Zagrebu.

Podsjećamo, početkom augusta, u okviru programa prvog regionalnog muzičkog kampa "Srebrenica Music Camp 2018", gdje je nastupilo 150 djece članova hora i orkestra iz Srbije, Hrvatske i BiH, odžan je veliki zajednički koncert u Srebrenici čime je započeta regionalna saradnja El Sistema program iz Hrvatske, Srbije i BiH.

"Koncert u Zagrebu je nastavak velike regionalne saradanje koja je počela u Srebrenici gdje je održan prvi muzički kamp s ciljem stvaranje interkulturalnog dijaloga između djece i saradnje sa organizacijama iz drugih zemalja u čemu smo i uspjeli. Već naredne godine koncerti će se održati i u Beogradu i Nišu, kao i drugim gradovima i državama", kazao je Ismar Porić, umjetnički direktor "Kuće dobrih tonova" Srebrenica.

Na koncertu u Zagrebu nastupat će horovi i orkestri iz El Sistema Srbija, Music Art project (MAP) i "Čarobna nota", El Sistema Hrvatska, "Sustav Orkestara Djece i Omladine" – SO DO i El Sistema Bosna i Hercegovine, "Kuća dobrih tonova" Srebrenica.

I ovog puta dirigent koncerta bit će Geralda Wirtha, predsjednik i umjetnički direktor Bečkih dječaka.

El Sistema program pokrenut je u Venecueli odakle se proširio na gotovo čitav svijet, a s jednim ciljem da djeci omogući besplatno muzičko obrazovanje. Program je 1975. godine pokrenuo ekonomista, političar, muzičar i vizionar Jose Antonio Abreu kao "socijalnu akciju za muziku" čiju ideju su prihvatili mnogi muzičari iz svijeta.