S djecom Superara
536

Hor bečkih dječaka nakon 55 godina ponovo na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu

D. J.
Foto: Press
Superar je osnovan od strane Bečke koncertne dvorane, Hora bečkih dječaka i Caritasa Beča, kao program koji želi da muzičku edukaciju omogući svakom djetetu bez obzira na njegovu pozadinu - socioekonomsku, vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu prepreku.

Danas, Superar svoje besplatne i visoko-kvalitetne muzičke programe nudi djeci i mladima u Austriji, Švajcarskoj, Lihtenštajnu, Rumuniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Bosni i Hercegovini. Sa preko 3000 djece rade po istom konceptu, viziji, misiji rada, uz neke blage otklone zavisno koje su marginalizirane grupe u kojoj zemlji prioritetne.

Superar u BiH , kao samostalno udruženje osnovano u našoj zemlji, djeluje i radi već šest godina na ovoj plemenitoj misiji oslanjajući se najviše na sopstvene resurse i ideje, izuzetnu posvećenost članova svog tima te podršku lokalne zajednice, ustanova kulture te institucija vlasti.

Godišnji koncert udruženja Superar u BiH , pod motom "Zvuci nade“ , će se desiti u Narodnom pozorištu Sarajevo 17. juna, sa početkom u 19 sati.

Tom prilikom, čuveni Hor bečkih dječaka će se prvi puta nakon 55 godina, pojaviti i koncertno nastupiti na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu. Publici će se predstaviti u pratnji Sarajevske filharmonije kao najstarijeg bh. umjetničkog postulata, te zajedno i sa dječacima i djevojčicama hora Superar BiH.

Na sceni će sa Superar klasom violina, Superar horom, Horom bečkih dječaka te Sarajevskom filharmonijom biti više do 260 izvođača, te je riječ o jednom od najvećih izazova za organizatore iz Superara, koji kao program već šest godina djeluje i u BiH.

"Na tom koncertu se trudimo okupiti maksimalan broj djece sa lokacija gdje radimo, a to su trenutno četiri lokacije u Sarajevu. Trudimo se da oni upoznaju jedni druge, da muziciraju skupa i iskuse neka nova iskustva. Na godišnjem koncertu neka djeca zapravo prvi put uđu u pozorište, a u tom njihovom prvom ulasku, oni dobiju situaciju da su zapravo izvođači na najstarijoj i najvažnijoj umjetničkoj sceni u Bosni i Hercegovini. Prvi ikad održani godišnji koncert Superara je 2019. okupio preko 150 djece iz Superar hora, tada uz pratnju Beogradske dječije filharmonije. I tada smo imali čast nastupati na velikoj sceni NPS", kazala nam direktorica Superar u BiH, Klaudija Bilić-Selmanović.

"U oktobru 1967.godine, Hor bečkih dječaka je imao svoj solistički koncert u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a sada dolaze na naš poziv, jer su i jedan od osnivača Superara. To je akt podržavanja ove priče i imamo tu neopisivu sreću da će nas ovoga puta pratiti Sarajevska filharmonija. Sa našom klasom violina kojom rukovodi svjetski poznata violinistica Melika Hadžić, zatim sa Superar horom, Horom bečkih dječaka i Sarajevskom filharmonijom - u Narodnom pozorištu će na sceni biti do 260 izvođača. U jednoj od tačaka ćemo imati i baletnu koreografiju , a ono na šta sam jako ponosna je što će djeca Superara iskusiti tri vrste izvođačke prakse, gdje će imati tri dirigenta koji će se izmjenjivati. Među dirigentima su i umjetnički direktor Hora bečkih dječaka, Gerald Wirth te aktuelni horovođa istog hora, Manolo Cagnin“, pojasnila je Alma Karić.

Na koncertu u Sarajevu djeca će pjevati osim na svom maternjem, još i na rumunjskom, italijanskom, švedskom, engleskom, ukrajinskom, jezicima iz Afrike...

Video zid ispred Narodnog pozorišta

Veliku zahvalnost ljudi iz Superara iskazuju menadžmentu Narodnog pozorišta Sarajevo i direktoru Dini Mustafiću. U toj ustanovi funkcionišu Balet , Opera, Filharmonija i Drama , ali su svi oni našli načina da pomjere svoje obaveze kako bi Superar imao slobodno i potpuno besplatno na korištenje kompletan prostor i pozorišne resurse za generalne probe 16. i 17. juna, kao i za koncert 17. juna.

"U dogovoru sa upravom NPS dogovoreno je da će nas godišnji koncert 17. juna biti besplatan za publiku, ali smo odmah uvidjeli i da je interes zaista ogroman te je i ovdje direktor Mustafić svojom gestom zaista oduševio. Naime, zahvaljujući njemu i njegovom timu, Superar godišnji koncert će imati i direktan video prenos na veliki ekran ispred Narodnog pozorišta, na Trgu Susan Sonntag, te ćemo time omogućiti svim našim sugradjanima da se te večeri raduju zajedno sa nama . Dan kasnije , tačnije 18.juna, će biti održan i solistički koncert Hora bečkih dječaka što će zasigurno biti nesvakidašnji spektakl. Za ovaj koncert karte će u prodaju biti puštene uskoro, te ja preporučujem svima da ih čim prije nabave jer je repertoar zaista vrhunski i ljubitelji horske muzike mogu očekivati vrhunsku poslasticu", sa oduševljenjem nam prenosi direktorica Bilić-Selmanović.