Poseban online projekat
211

Hor Basics kroz videospot "Najbolje za nas" poslao poruku cijelom svijetu

L. K.
Učenici i nastavnici Basics škole vrijedno su radili mjesec i po dana na pripremi i realizaciji novog online projekta pod nazivom "Najbolje za nas". Upravo je objavljen finalni video spot ovog projekta u kojem učestvuje 120 učenika i nastavnika Basics škole, a koji je nastao za vrijeme samoizolacije prouzrokovane pandemijom korona virusa COVID-19.

Riječ je o kompoziciji koju je napisao Đorđe Jovančić, osnivač i direktor Basics škole, a koju izvode učenici/ce i nastavnici/ce škole predvođeni učenicom Ana Mariom Vasiljević koja je svoje školovanje nakon Basics škole nastavila u "Pop-Rock školi pjevanja", gdje pohađa nastavu po programu RSL iz Londona u klasi Mime Zukan.

Projekat je realizovan putem web platforme "Online učionica". To je zapravo web platforma Basics škole za učenje na daljinu koja je od 16. marta, nakon što su zatvorene sve škole u BiH, postala zvanični sistem realizacije nastave u ovoj školi. Svi snimci su snimljeni mobilnim telefonima osim uvodnog dijela spota i kadrova snimljenih dronom. Kompletnu pjesmu izvode učenici/ce i nastavnici/ce Basics škole iz svojih domova u Istočnom Sarajevu i Sarajevu.

"Korona virus se ne šali i ozbiljno ga trebamo shvatiti, ali ne šalimo se ni mi kada kažemo da su nam naši učenici i kvalitet nastave na prvom mjestu. Svjesni činjenice u kojoj smo se našli 11. marta, kada je Ministarstvo naložilo da se zatvore škole zbog korona virusa, odmah smo reagovali sa ciljem da pronađemo najbolje rješenje za nastavak naših aktivnosti u novim okolnostima. Tako je nastala ideja da kreiramo online platformu za učenje na daljinu koju smo kreirali za 5 dana i već 16. marta krenuli smo realizovati nastavu putem iste. Upravo je projekat 'Najbolje za nas' rezultat rada svih učenika/ca i nastavnika/ca Basics škole putem ove platforme", poručili su iz menadžmenta Basics škole.

Spot je režirao i montirao Marko Jovančić koji je svojim nenadmašivim umijećem i ovaj put napravio sjajan video koji nosi snažnu poruku cijelom svijetu u trenucima kada upravo cijeli svijet svjedoči katastrofama prouzrokovanim pandemijom korona virusa. U spotu se, pored kućnih video snimaka svih učesnika/ca projekta, prikazuju i kadrovi praznih ulica Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

"Učimo djecu da budu bolji ljudi od nas, mi smo već svakako loši! :) Evo nas u još jednoj lijepoj misiji koju poklanjamo svijetu! Nadam se da ćete uživati i da ćete podijeliti video snimak u što većem broju. Hvala učenicima/cama i njihovim roditeljima, hvala mojim saradnicima/cama, hvala nastavnicima/cama Basics škole, hvala svima!", poručio je Đorđe Jovančić.