Veselje u Tel Avivu
310

Holandija pobjednik Eurosonga 2019.

Piše: E. Lj.
Pobjednik 64. Eurosonga je predstavnik Holandije Duncan Laurence s pjesmom "Arcade". Sjajna Tamara Todevska koja je pjesmom "Proud" predstavljala Sjevernu Makedoniju zauzela je osmo mjesto, dok su naše komšije iz Srbije, Albanije i Slovenije imale loš plasman.

Na 64. Eurosongu predstavili su se muzičari iz 26 zemalja, a domaćini u koncertnoj dvorani Expo u Tel Avivu bili su Erez Tal, Assi Azar, Lucy Ayoub i supermodel Bar Refaeli. Netta Barzila koja je prošle godine na Eurosongu predstavlja izrael pjesmom "Toy" poželjela je svima dobrodošlicu.

Prva je nastupila predstavnica Malte, sedamnaestogodišnja Michela koja je izvela pjesmu "Chameleon". Nakon Michele na pozornicu je izašla Jonida Maliqi koja je Albaniju predstavila izvedbom pjesme "Ktheju tokës". Ovu pjesmu posvetila je svojoj sestri koja živi na Kipru, otpjevala ju je na albanskom i njom poziva Albance da se vrate u svoju domovinu.

Češku je predstavljala grupa Lake Malawi koja je pjesmom "Friend of a Friend" rasplesala dvoranu, a nakon njih na pozornicu je izašao duo S!sters koji je pjesmom "Sisters" predstavljao Njemačku.

Jedan od najpoznatijih ruskih pjevača Sergej Lazarev predstavljao je Rusiju pjesmom "Scream". Pjesmu "Love Is Forever" za Dansku je otpjevala Leonora, dok je San Marino predstavljao Serhat pjesmom "Say Na Na Na". Osma po redu nastupila je Tamara Todevska koja je za Sjevernu Makedoniju otpjevala pjesmu "Proud". Tamara potiče iz muzičke porodice - majka joj je operna pjevačica, otac profesor kontrabasa, a sestra pjevačica Tijana Dapčević. Tamara je 2007. predstavljala Makedoniju na Eurosongu, a 2004. godine je Toši Proeskom bila prateći vokal.

Predstavnik Švedske John Lundvik bio je jedan od najvećih favorita 64. izdanja Eurosonga, a pjevao je pjesmu "Too Late For Love". Nakon njega su nastupili Zala Kralj i Gašper Šantl koji su pjesmom "Sebi" predstavljali Sloveniju.

Nakon toga je na binu izašla Tamta, predstavnica Kipra koja je otpjevala pjesmu "Replay" i provokativnim nastupom zagrijala atmosferu. Uslijedio je nastup holandskog predstavnika Duncana Laurencea koji je izveo pjesmu "Arcade" i pokazao zašto je favorit ovogodišnjeg Eurosonga.

Grčku je predstavljala Katerine Duska pjesmom "Better Love", Izrael Kobi Marimi pjesmom "Home", Norvešku KEiiNO pjesmom "Spirit in the Sky", a Ujedinjeno Kraljevstvo Michael Rice pjesmom "Bigger Than Us". Favorit Erusonga bio je i islandski predstavnik Hatari koji je otpjevao pjesmu "Hatrið mun sigra".

Victor Crone predstavljao je Estoniju pjesmom "Storm", a nakon njega na pozornicu je izašla ZENA, najmlađa učesnica Eurosonga koja je pjesmom "Like it" predstavljala Bjelorusiju. Azerbedjdžan je predstavljao Chingiz pjesmom "Truth", a nakon njega je nastupio Bilal Hassani, predstavnik Francuske čija izvedba pjesme "Roi" nije prošla nezapaženo.

Italiju je predstavljao Mahmood pjesmom "Soldi" nakon kojeg je nastupila predstavnica Srbije Nevena Božović. Izvedbom pjesme "Kruna" koju je sama napisala i posvetila svom suprugu, Nevena je oduševila Tel Aviv.

Jedan od favorita bio je i Luca Hänni, predstavnik Švicarske koji je izveo pjesmu "She Got Me". Nakon njega smo imali priliku pogledati nastup predstavnice Australije Kate Miller-Heidke koja je pjevala pjesmu "Zero Gravity" koja govori o postporođajnoj depresiji. Posljednji nastup na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope imao je Miki koji je pjesmom "La Venda" predstavio Španiju.

Veliko finale Eurosonga ove godine je održano pod sloganom "Dare to dream". U revijalnom dijelu programa nastupili su pop zvijezda Madonna, prošlogodišnja pobjednica Eurosonga Netta Barzilai, pobjednica Eurosonga 2014. Conchita Wurst i prošlogodišnja predstavnica Kipra Eleni Foureira.