Australski sud presudio
0

VIDEO / Hit "Down Under" grupe "Man at Work" je plagijat

Sarajevo-x.com
Grupa "Man at Work"
Grupa "Man at Work"
Pjesma "Down Under" kultnog australskog benda "Men at Work" sudskom je odlukom proglašena plagijatom poznate dječije pjesme iz 80-tih godina "Kookaburra Sitts in the Old Gum Tree". Članovi grupe su zahvaljujući ovoj pjesmi godinama živjeli u neizmjernom bogatstvu.

Dječiju pjesmu napisao je prije 70 godina australski učitelj Marion Sinclair. Oduvijek je to bila omiljena melodija, nezaobilazna uz logorske vatre od Novog Zelanda do Kanade. Kad je učitelj umro 1988. godine, autorska prava su prešla na kompaniju Larrikin Music, koja je pokrenula tužbu za kršenje autorskih prava.

"Nakon opsežne istrage bilo je očigledno da se radi o narušavanju autorskih prava dječije pjesme, odnosno da su neki dijelovi doslovno prekopirani", rekao je Peter Jacobs, sudija Federalnog suda pravde u Sydneyu.

Federalni sud je odredio da će autori sporne pjesme "Down Under", Colin Hay i Ron Strykert, kao i izdavačka kuća grupe "Men at Work" morati da plate kompenzaciju Larrikin Musicu. Vjerovatno će Larrikin potraživati 60 posto njihove zarade, što bi moglo da bude više miliona dolara.

Pjesma "Down Under" snimljena je 1983. godien i postala je prepoznatljiva kao sastavni dio australske kulture i melosa. Nerijetko je bila na listama najboljih australskih pjesama.