Muzika
49

Hip hop radionica "Next level" i jam session u Sarajevskom ratnom teatru

Klix.ba
U petak, 26. septembra u 19 sati publika Sarajevskog ratnog teatra će imati priliku prisustvovati prezentaciji hip-hop radionice "Next Level".

Next Level je inicijativa koju je podržao Ured za obrazovanje i kulturu Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u saradnji sa Katedrom za muziku Univerziteta North Carolina u Chapel Hillu.

Ovim projektom kreirana je serija programa razmjene u trajanju od tri sedmice u Indiji, Bangladešu, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Senegalu i Zimbabveu. Tokom razmjene, timovi MC-eva, DJ-eva, beatmaker-a i hip-hop plesača/ica izvode javne koncerte, interaktivne nastupe s lokalnim muzičarima, predavanja s demonstracijama, radionice i jam sessione s različitom publikom. Next Level radi na promociji razumijevanja i pomirenja među ovom publikom, kao i podršci profesionalnog razvoja umjetnika u ovim zajednicama. Također nadograđuje historijsko naslijeđe Jazz ambasadora Vlade SAD, koji su počeli putovati svijetom 1950ih godina da bi uvezali ljude kroz muziku.

Next Level aktivnosti se fokusiraju na promociju pomirenja i interakciju sa mladima i ugroženim populacijama u područjima s malo ili nimalo pristupa američkoj hip-hop muzici. Ovi programi se također fokusiraju na muzičko poduzetništvo i program organizira radionice i diskusije o globalnom muzičkom biznisu i najboljim poslovnim praksama danas.

Edukatori ovog programa su izabrani na osnovu umjetničkih kvaliteta i posvećenosti edukaciji i kulturnoj angažiranosti kroz otvorene konkurse, a pripreme za prezentaciju su trajale u periodu od osam dana u prostorijama SARTR-a.

Prezentacija u SARTR-u će biti izvedena kroz jam session u kojem će učestvovati MC Mahogany Jones, DJ Mista-B, Deena "SnapShot" Clemente, Wandee "WandeePop" Candelario, DJ Plain View, Jelena Milušić, Faruk Jahić aka Aki the Drum, Kontra, Billain, DJ Zlijay, DJ Merakoon, Glitter Decadence i dvadeset plesača plesnih klubova Dance Development Centre, Fresh Generation i Just Dance!

Ulaz na prezentaciju je slobodan.

Next Level Tim

Mahogany Jones (MC) je pjevačica, zagovornica umjetnosti i društveno angažovana edukatorica. Karijeru je započela 2001. godine da bi do danas imala nastupe na čak 30 albuma i 2012. godine je postala međunarodna umjetnica kada ju je Vlada SAD odabrala da bude hip-hop ambasadorica.

Marc "Mista-B" Bayangos (DJ) je majstor za miksetom od 1980-ih, a bavi se i edukacijom širom svijeta, posebno u vannastavnim programima, omladinskim centrima i različitim radionicama.

Deena "SnapShot" Clemente i Wandee "WandeePop" Candelario (plesačice) dijele strast spram zajedničke historije proistekle iz kulturne tradicije njihovih američkih urođeničkih i afričkih predaka već hiljadama godina. Obje su odrasle u South Bronxu u ranim '70-im gdje su razvile svoje plesačke sposobnosti ali trebalo im je dugo da shvate koliko značajne su bile te godine.

Russell "DJ Plain View" Sticklor (beatmaker) je producent i DJ u Nomadic Wax izdavačkoj kući iz New Yorka koja promoviše međunarodnu hip-hop muziku. Njegov debi album iz 2010. godine "DJ Plain View Presents: Globalize: Hip-Hop from Around the World" je predstavio publici umjetnike iz cijele Afrike, Azije, Evrope, Srednjeg Istoka i Amerika, dok je njegov miks iz 2013. godine "Internationally Known Volume 3" predstavio nove hip-hop talente iz više od 30 zemalja.

Next level pratite na oficijelnoj, kao i na Facebook stranici.