Muzika
0

Hip hop bend "Public Enemy" u Zagrebu

FENA
"Public Enemy", jedan od najutjecajnijih rap bendova krajem 80-tih, koji je proširio svoje utjecaje daleko izvan hip hop muzike 6. oktobra gostovati će u zagrebačkoj "Tvornici".

"Public Enemy" su revolucionizirali rap svojom političkom, socijalnom i kulturnom sviješću. Prozvani „crnim Sex Pistolsima“ za mnoge oni su definitivna rap grupa svih vremena te su prvi rap bend koji je imao velike svjetske turneje.

Bend je osnovan 1982. na Long Islandu u New Yorku. Prošlo je pet godina do njihovog prvog albuma „Yo! Bum Rush The Show“ koji je objavljen 1987.

Već slijedeće 1988. objavili su „It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back“ koji ih je proslavio i koji nije mogao proći nezapaženo. Album je proglašen albumom godine u „The Village Voice“ anketi i to je bio prvi rap album koji je došao na prvo mjesto nakon godina rezerviranih za rock albume.

Sljedeći album „Fear of a Black Planet“ izdaju 1990. koji je do danas najuspješniji album "Public Enemyja". Najpoznatije pjesme s albuma su „911 is a Joke“ koja je kritizirala hitnu pomoć da im duže treba do mjesta nesreće u crnačkoj zajednici i „Fight the Power“ koja se smatra himnom benda.

"Public Enemy" su 1991. godine objavili album „Apocalypse 91... The Enemy Strikes Back“ koji je izavao burne polemike muzičke javnosti. Sljedeće godine su bili predgrupa "U2"-u na njihovoj „ZOO TV“ svjetskoj turneji.

U proljeće 1998. "Public Enemy" imaju veliki comeback u Spike Leeevom “He Got Game” soundtracku koji je nakon izdavanja dobio najjače recenzije od albuma “Apocalypse 91”.

U 2002. godini Chuck D se ponovno ujedinio sa Flavor Flavom, Terminatorom X i Professorom Griffinom te su objavili album "Revolverution". Bend je dopustio obožavateljima da remiksiraju četiri pjesme koje su stavili na Internet.

Prošle godine izdaju «Power To The People And The Beats – Greatest Hits» kompilaciju, a u septembru kompilaciju remikseva «Bring The Beat Back».