U gradu pod opsadom
170

Henda se prisjetio snimanja spota za pjesmu "Raskrsnice Sarajeva" pod granatama: Bilo je guravo

N. O.
Screenshot/Facebook
Screenshot/Facebook
Jedna od pjesama koja je obilježila ratnu muzičku scenu u Bosni i Hercegovini je "Raskrsnice Sarajeva" koju izvodi Mugdim Avdić Henda, a bh. pjevač se na svom Facebook profilu prisjetio kako je izgledalo snimanje spota dok je grad bio pod opsadom.

Pjesma "Raskrsnice Sarajeva" bila je dio ratnog albuma Mugdima Avdića Hende koji je objavljen 1992./1993. godine, a smatra se jednom od numera koje su obilježile ratnu muzičku scenu.

Dok stihovi govore "Raskrsnice Sarajeva prošao sam živ, svi pucaju po mom gradu, niko nije kriv", Henda se u spotu može vidjeti kako hoda i svira na ulicama grada pod opsadom.

Upravo se na svom Facebooku prisjetio kako je izgledalo snimanje spota, a podijelivši snimak kratko je poručio: "Bilo je guravo".


Na videu koji je podijelio mogu se vidjeti dva Golfa dok jure ulicom na Marijin Dvoru, a u pozadini se čuju odjeci detonacija.

Također, na snimku se može vidjeti i sam Avdić dok se u spomenutom sarajevskom naselju krije od snajpera iza tramvaja te oprezno pretrčava ulice.

Mugdim Avdić Henda rođen je u Sarajevu 1953. godine. Nakon prvog albuma jednostavno nazvanog "Henda", slijede albumi "Henda II" 1982. godine, "Henda III Gdje si dušo gdje si rano" 1984. godine, "Henda IV" 1988., "Henda V Sjećanja" 1990., "Henda VI-Moja prva ljubavi" 1992. godine.

Ratni multimedijalni projekat "Zaboravljeni grad" izdaje 1992/1993.godine, a činili su ga kaseta, videokaseta i knjiga pjesama s fotografijama Kemala Hadžića.

Uslijedili su "M.A. Henda - Radio kompilacija" 1999. godine, "Umoran od snova" 2000. godine, "Rođen na Bistriku" 2005. godine i "Gdje si dušo gdje si rano" i ostale pjesme 2006. godine.