Premijerno
236

Helem nejse publici poklanja album prvjenac "Go u gostima"

Piše: Dž. Č.
Cover albuma "Go u gostima"
Cover albuma "Go u gostima"
Nakon stotinu radijskih emisija i više od dvadeset pozorišnih izvođenja, sarajevska omladinska organizacija Helem nejse, koja se bavi radijskom, teatarskom i muzičkom produkcijom, snimila je svoj album prvjenac pod nazivom "Go u gostima".

Forma njihovog umjetničkog izražaja je hip hop i rap, ali, kako ističu, budući da mnogo vole eksperimentisati sa žanrovima, njihove pjesme poprimaju i obrise drugih muzičkih žanrova.

Nakon singla "Nemam" u saradnji s Edom Maajkom i singla "Fudbalska", odlučili su cijeli album podijeliti sa svojom publikom.

"Tokom rada na emisiji koja se emituje jednom sedmično, napisano je mali milion tekstova od kojih smo izabrali nama najbolje i na kraju, složivši muziku i aranžmane, napravili album od 11 pjesama", kazao je za Klix.ba član grupe Admir Čular, poznatiji pod pseudonimom Čika Gagara.

Gosti albuma

Na albumu gostuju Edo Maajka, hrvatski reper Kandžija, mlada banjalučka kantautorica Vanja Mišić te sarajevski reper Shtela. Na muzici su radili razni producenti iz cijele države, a neki od njih su Billain, Albino, Jaddah, Komedii i novi član ekipe, vrsni i kreativni DJ i producent Toshi Domaćin, koji se radom na albumu zvanično priključio Helem nejse avanturi.

Za miks i mastering zadužen je Haris Saračević, sarajevski majstor produkcije, a Helem nejse su ostvarili i saradnju s jednim američkim producentom. Cjelokupni vizuelni identitet i cover albuma uradili su umjetnici iz Sarajeva, Bojan Stojčić i Saša Džino.

"Kako je muzika sama po sebi medij, cilj nam je da publiku informišemo, obrazujemo i zabavimo na drugačiji, nama svojstven način. Tekstovi pjesama su bazirani na pričama običnih ljudi iz tmurne bosanskohercegovačke svakodnevnice, koji u našoj izvedbi postaju centar svijeta. Album priča o situacijama, momentima, osjećanjima i na vrlo simpatičan i duhovit način secira društvo i društvene tokove", ističe Čika Gagara.

Sadržaj tekstova

Kako saznajemo, sadržaj pjesama nosi jednu ozbiljnu dozu kritike postojeće vlasti, sveprisutnu građansku letargiju, nacionalizam i bilo koji drugi oblik ponašanja koji, kako kažu iz Helem nejse, život u našem društvu čini gorim, ružnijim i neugodnijim.

Album zvanično izlazi 20. aprila, a bit će dostupan na svim popularnim muzičkim servisima kao što su Deezer, Spotify, iTunes, Klicktrack, Google play i Youtube, kao i u formi CD-a po simboličnoj cijeni koju će objaviti naknadno.

Pored albuma, Helem nejse će publici pokloniti i tri nova videospota za tri nove pjesme "Vodič kroz Sarajevo", "Bosnia" i "Ja Ja Ja".

"Spremamo jedno veliko iznenađenje i uskoro ćemo biti svjedoci nečeg historijskog. Savjetujemo vam da se samo prepustite muzici koja je špica i tekstovima kakve samo mogu napisati Stihomir i Gagara", poručili su za kraj iz Helem nejse.