Festivalski dani
20

Helem Nejse i Osvajači po kiši energično zabavljali Goraždane

Piše: E. A.
Brojna publika na goraždanskom festivalu prijateljstva uživala je u drugoj festivalskoj večeri u kojoj su specijalni gosti bili sarajevski bend "Helem Nejse" i srbijanska grupa "Osvajači".

Ni jaka kiša nije pokvarila sjajnu atmosferu koju su priredili. Svako na svoj način oduševio je publiku, najprije "Helem Nejse" koji je svojim energičnim nastupom i humorističnim rimama "ceremonijalno", kako je to kazao Admir Čular, otvorila drugu noć festivala.

"Hvala vam na pozivu, 'Helem Nejse' je spoj puno žanrova i istovremeno ima i hip hop i rock, nismo samo reperi koji nabrajaju već i muzičari koji sviraju", poručio je Admir.

Tako je i bilo, a reakcije publike bile su i više nego odlične, a dodatni motiv je i činjenica da su ovakvi nastupi prava rijetkost u Goraždu, izuzme li se festival prijateljstva.

"Drago mi je da se 21. godinu održava ovaj festival što uopšte nije malo, jer su rijetki dugotrajni festivali. I ranije smo svirali sa nekim drugim bendovima tako da nam je poznata publika. A volio bih da se desi ovdje i naša predstava", kazao je Admir.

Osvajači su sa Goraždem ostvarili posebnu vezu, već odavno. Prvi put su pred goraždanskom publikom zasvirali prije osam godina. Još tada su najavili da će u Goraždu biti česti gosti što se i desilo. Ne samo da su pravili odličnu atmosferu na koncertima koje su najčešće organizirali goraždanski bajkeri, već su rođena i brojna prijateljstva. Bio je to dodatni motiv da Osvajači naprave sjajnu atmosferu u stilu pravih predstavnika melodičnog "Hard" i "Heavy" zvuka.

"Sjajno je bilo. Mi nismo ni sumnjali u ovo, ali volimo svirati tamo gdje ljudi znaju našu muziku. To je Goražde. Želim da se zahvalim što ste nas pozvali, jer ovaj festival mi je mnogo drag i mislim da mi zauzimamo posebno mjesto jer smo prvi bend iz Srbije koji je svirao na festivalu prijateljstva i to je bilo sjajno, jer prijateljstvo nema granica", poručio je Šone, jedan od Osvajača.

Vezani za mnoge prijatelje u Goraždu Osvajači su odlučili jednu pjesmu posvetiti Saninu Plakalu-Sarmi, omiljenom goraždanskom bajkeru koji je poginuo prije nekoliko godina, a za njega ih vežu sjajne uspomene.

"Radimo nešto što nikada nismo radili, a to vjerovatno sve proizilazi iz dobrog druženja. Želimo da uradimo pjesmu o Sarmi, ispričat ćemo priču o njegovom životu i ovom gradu i planiramo da snimimo spot za ovu pjesmu upravo u Goraždu. I želim da se ova dobra tradicija nastavi", poručio je Šone, zahvaljujući se prijatelju Vladu Mačaru, Goraždaninu koji je bio veza grada na Drini sa Osvajačima.

Iako su svirali do ponoći, svoje pjesme koje su u biti ljubavne i pjesme od Smaka, nisu stigli odsvirati sve što je publika tražila.