Harmonika kakvu dosad niste čuli: Mario Batković 4. novembra na sceni Jazz Festa Sarajevo

Klix.ba
26.9.2017. u 11:05
119
3
Harmonika kakvu dosad niste čuli: Mario Batković 4. novembra na sceni Jazz Festa Sarajevo
119
Harmonika kakvu dosad niste čuli: Mario Batković 4. novembra  na sceni Jazz Festa Sarajevo
Na sceni Jazz Festa Sarajevo u Domu policije će 4. novembra prvi put nastupiti Mario Batković, harmonikaš koji na međunarodnoj muzičkoj sceni postavlja nove standarde kada je u pitanju nova,odnosno savremena klasična muzika.
Rođen u Banjoj Luci koju napušta sa porodicom početkom rata u Bosni i Hercegovini, Batković je u Švicarskoj započeo karijeru koja ga je odvela na neke od najznačajnijih pozornica Evrope.

Producent i član Portisheada Geoff Barrow njegov je blizak saradnik za čiju izdavačku kuću Invada Records je ove godine objavio svoj solo album. Sam Batković kaže da ga žanrovska podjela muzike ne zanima, dok kroz vlastite kompozicije istražuje krajnje granice svog instrumenta.

Kritika kaže da ovaj umjetnik donosi carstvo zvukova koje nastaje u susretu Philipa Glassa i Vivaldija. Batković koristi tradicionalne ritmove i harmonije koje razbija nekonvencionalnim zvukovima. Njegova je izvedba snažna a u isto vrijeme i lagana, moćna a i vrlo nježna, međutim u svakom je trenutku podjednako virtuozna.

Izvedbe Marija Batkovića obraćaju se publici na više razina i bez ijedne riječi, pričaju prekrasne priče te publiku upoznaju sa zvukom harmonike koji nikada ranije nisu čuli. Jedan od kritičara je napisao: “Muzika Marija Batkovića me podsjeća zašto sam se zaljubio u muziku. To je muzika destilirana u samu esenciju!”

Ulaznica za koncert Marija Batkovića važi i za koncert trija Thumbscrew sa sjajnim instrumentalistima Mary Halvorson, Michaelom Formanekom i Tomasom Fujiwarom. Ulaznice možete kupiti ili rezervirati po pretprodajnim cijenama na www.jazzfest.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: