Ljubav prema muzičkom naslijeđu
0

Haris Abdagić i BalkanEros promovišu album u Italiji

Sarajevo-x.com
Uskoro će se na tržištu pojaviti po mnogo čemu zanimljiv muzički album Harisa Abdagića i njegovog benda BalkanEros. Album nosi simbolični naziv ‘"Balkan Eros"’, a otkriva (kao i samo ime benda) namjeru njegovih autora da u ljubavi objedine muzičko naslijeđe država Balkana.
Haris Abdagić i Samuel Engelmajer
Haris Abdagić i Samuel Engelmajer
Zanimljivo zvuči podatak da će se na albumu naći ni manje ni više nego 19 pjesama, od kojih je devet autorskih, a preostalih 10 su tradicionalne pjesme BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Rumunije i Turske.

Prvu promociju svog muzičkog projekta Haris i BalkanErosi će imati u Piacenzi, u sklopu čuvenog talijanskog festivala "’Musica in Castello"’, koji se svake godine održava u nekoliko gradova sjeverne Italije. Podatak da je na istom festivalu nastupao Goran Bregović sa svojim orkestrom, mladim Zeničanima izaziva pozitivnu tremu, ali su uvjereni da će sebe, ali i muziku naših prostora, predstaviti u najboljem svjetlu.

Jedinstvenom i originalnom zvuku albuma ‘"Balkan Eros" mnogo je doprinio Francuz Samuel Engelmajer, koji je prije nekoliko mjeseci bio na proputovanju kroz BiH, ali je upravo zbog benda BalkanEros odlučio ostati u našoj državi.

Samuel (Sami) je inžinjer elektronike, ali prije svega izvanredan gitarista i autor. U svoj zenički stan iz Pariza je preselio muzički studio, te posljednjih mjesec dana proveo u intenzivnom radu na produkciji ovog albuma, kojeg prije svega krase prirodnost i jednostavnost zvuka, što je karakteristično za francuski senzibilitet.

Samijeva ideja je bila da na zvučni zapis što autentičnije prenese live svirku BalkanErosa, koju je s oduševljenjem pratio u sarajevskom klubu Cinemas/Sloga, gdje bend jednom mjesečno održava koncerte.

Zahvaljujući Couchsurfingu (preko kojeg je i Sami došao u BiH), album će imati još dva gosta - Josea iz Španije i Lucasa iz Njemačke. Jose je jazz pianista iz Barcelone, a na albumu izvodi (kao svojevrsni Couchsurfing intermezzo) čuvenu francusku melodiju ‘"Autumn leaves’". Lucas je posudio svoj glas za najavu pjesme ‘"Kaćuša’" koju su BalkanErosi obradili i prepjevali na bosanski jezik.

Album će odmah izaći na svjetsko tržište i bit će dostupan preko Amazona, iTunesa i drugih velikih distributera. Zbog neuređenih odnosa u muzičkoj industriji BiH, na našem tržištu će BalkanErosi album prodavati samo u sklopu svojih koncerata, te preko web stranice www.balkaneros.ba .

Koncert u Italiji je najava niza promocija, koje Haris Abdagić i BalkanEros namjeravaju održati u našoj zemlji, ali i šire. Već pregovaraju koncerte u Rimu, Valenciji, Barceloni, Toulousu, Parizu, Amsterdamu i Berlinu. U nabrojanim gradovima balkanska muzika je u posljednje vrijeme izrazito popularna, tako da je ovaj zenički bend na početku vrlo uspješne sezone.