|

Hariju i Deenu više se neće uplaćivati doprinosi iz Budžeta KS

Hariju i Deenu više se neće uplaćivati doprinosi iz Budžeta KS
98
Klix.ba
2.4.2019. u 13:48
134
komentara
98

dijeljenja
Hariju i Deenu više se neće uplaćivati doprinosi iz Budžeta KS Foto: Klix.ba
Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo donijelo je danas rješenja o prestanku prava na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje Hajrudinu Varešanoviću i Fuadu Backoviću jer ne ispunjavaju zakonske obaveze.
"Naime, 31. marta 2019. godine istekao je rok po Zakonu o istaknutim samostalnim umjetnicima ( član 14., stav 3.) do kada je Hajrudin Varešanović bio obavezan Stručnoj komisiji za sticanje, reviziju, mirovanje i prestanak statusa istaknutih samostalnih umjetnika dostaviti ovjerenu izjavu nadležnog organa, datu pod moralnom i materijalnom odgovornošću, da je u prethodnoj kalendarskoj godini ostvario prihod manji od dvostrukog godišnjeg prosjeka neto plaće ostvarene u Kantonu Sarajevo, jer upravo po tom osnovu samostalni umjetnik ostvaruje pravo na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Stoga je Ministarstvo kulture i sporta KS, u skladu sa Zakonom o istaknutim samostalnim umjetnicima i Odlukom o uslovima i postupku priznavanja prava istaknutih samostalnih umjetnika na uplatu doprinosa iz Budžeta Kantona Sarajevo, donijelo rješenje o prestanku prava na uplatu doprinosa penzijskog i invalidskog osiguranja za Hajrudina Varešanovića", piše u saopćenju za javnost Vlade KS.

Kako kažu, Fuad Backović također nije ispunio zakonsku obavezu (član 15., stav 1. i član 24., stav 1. Zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima) za dostavu potpunog i dokumentiranog dokaza o kontinuiranom umjetničkom djelovanju u prethodnoj kalendarskoj godini.

S obzirom na to da Backović nije dostavio potpun i dokumentiran dokaz o kontinuiranom umjetničkom djelovanju u prethodnoj kalendarskoj godini, Ministarstvo kulture i sporta KS donijelo je Rješenje o prestanku prava na uplatu doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje za Fuada Backovića.
Rješenja stupaju na snagu s danom donošenja.

"Ministarstvo kulture i sporta KS redovno ažurira Registar istaknutih samostalnih umjetnika u koji se unosi svaka promjena (mirovanje statusa - neuplaćivanje doprinosa i drugi slučajevi) te će nakon što stručna komisija izvrši provjeru izjava ponovo biti ažuriran", saopćeno je iz Vlade KS.
Prijavi grešku


Komentari (134)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...