Intervju
1.4k

Hari Mata Hari: Pjevati za Novu godinu u Sarajevu je ostvarenje mog dječačkog sna

Piše: E. Lj.
× Hari Mata Hari (Foto: I. Š./Klix.ba)
× Hari Mata Hari (Foto: I. Š./Klix.ba)
Legendarni Hari Mata Hari (Hari Varešanović) uvest će u novu 2019. godinu sve one koji odluče najluđu noć u godini provesti ispred Vječne vatre u Sarajevu. Prvi put će u 30-godišnjoj bogatoj karijeri pjevati na javnom dočeku Nove godine u svom rodnom gradu i to mu je, priznaje nam, ostvarenje dječačkog sna.

Posljednjih godina svaki doček Nove godine Hari je proveo radno, no kaže nam da je nastup na dočeku ispred Vječne vatre specifičan i za njega veoma emotivan.

"Ovaj koncert je ostvarenje mog dječačkog sna. Vječna vatra je mjesto na kojem smo se sastajali, gdje smo se čekali i po pola sata grijali, smrzavali, jeli kestene dok ta voljena ne dođe. I zaista, nema ljepšeg mjesta na kojem mogu svirati i dočekati Novu godinu. Uvijek je specifično kada sviraš u rodnom gradu i uvijek postoji ta neka trema zbog koje se resetuješ i vraćaš u djetinjstvo osjećajući se kao da ništa nisi uradio. Sarajevo te nekako fino spušta na zemlju i uvijek prema Sarajevu imam strahopoštovanje", rekao je Hari u razgovoru za Klix.ba.

Glavna zvijezda ovogodišnjeg javnog dočeka Nove godine u Sarajevu ističe da osjeća veliku odgovornost i poručuje da će se potruditi zadržati najviši produkcijski nivo i nivo spektakla.

"Očekujem odličnu atmosferu, jer će ove godine doček biti organizovan ispred Vječne vatre. Marijin Dvor je malo hladan, a Vječna vatra mi je mnogo toplije i emotivnije mjesto. Mislim da je i adekvatnije. Iako je prostor skučen pa ne možemo staviti veliku binu, potrudit ćemo se da prostor maksimalno iskoristimo. Koncert će biti na nivou Harija Mata Harija, jer dobar tim rijetko kad ode od svog standarda. Atmosferu će prije mene zagrijati DJ-evi i Eldin Huseinbegović, a očekujem da će građanima svakako biti toplo oko srca", rekao je.

Scenarij novogodišnjeg koncerta u glavnom gradu BiH još uvijek nije gotov, a Hari nam otkriva da bi u 2019. godinu građane volio uvesti nekom od pjesama koje su obilježile njegovu dugogodišnju karijeru.

"Prije svega je to 'Poletjela golubica sa Baščaršije' pa onda 'Zlatni lanac', 'Strah me da te volim', 'Lejla'... Nekom od tih pjesama koje su tačke moje karijere bih volio ući u 2019.", otkrio je.

Godinama na vrhu muzičke scene

Sve je počelo u Domu kulture na Vratniku, kaže nam Hari dodajući kako je počeo pjevati i govoriti u isto vrijeme.

"Totalno rano sam ušao u muziku, počeo sam pjevati sa šest godina. Od tada sam stalno imao neke bendove i bavio se muzikom. Imao sam ranih faza, oblika rada, frizura... Svega je tu bilo, ali sve vrijeme sam maštao i sanjao da jednog dana ostvarim uspjeh koji sam na kraju i ostvario. Osjećam se uspješnim. Ljudi vole moju muziku i pjevanje i imam kontinuitet koji je uspješan i vrijedan poštovanja", rekao je.

Godinama je Hari Mata Hari jedan od najznačajnijih bh. muzičara za čije pjesme ne postoje geografske granice. Godinu na izmaku obilježile su turneje i promocija njegovog aktuelnog albuma "Ćilim" u mnogim svjetskim metropolama. No, osim novih pjesama publika uvijek rado čuje i htove koji su mu osamdesetih godina prošlog stoljeća donijeli veliku popularnost.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Ne mogu objasniti uspjeh tih pjesama, ali vidim da se isto dešava i mojim kolegama. Ja radim ono što volim, pravim muziku koju volim, publika mene voli godinama. Očito mi je takva sudbina. To je moj posao, jer kada se nečim bavite trideset-četrdeset godina i sve vrijeme opstajete, onda je to neko doajenstvo i veteranstvo. A to govori za sebe", objasnio je.

Na pitanje da li je bilo teško sve vrijeme ostati na vrhu bh. muzičke scene, Hari kaže da je bilo različitih situacija i događaja na koje nijedan umjetnik nije imun.

"Bujica životnih događaja vas diže i spušta, to je normalno jer se sve dobro i loše u nekoj državi odražava na sve djelatnike. Kako druge, tako je i mene ta bujica nosila. Bila je jedna država, rat, pa druga država... Svašta se dešavalo, ali ne žalim se. Bilo je boljih dana, ali bilo je i lošijih", rekao je.

"Lejla nije samo pjesma"

Među pjesmama koje su obilježile karijeru Harija Mata Harija je i "Lejla" kojom je 2006. godine predstavljao BiH na Eurosongu. Izvedbom ove balade u potpunosti su došle do izražaja Harijeve vokalne sposobnosti, a osvajanjem trećeg mjesta u finalu ostvario je najbolji plasman BiH kao samostalne države.

"'Lejla' nije bila samo pjesma, bila je događaj. Ne samo zbog toga što smo tada ostvarili najbolji plasman na Eurosongu, već i zbog toga što je tada za BiH navijalo pola Evrope. Prvi put je BiH bila ujedinjena, od pozitivne atmosfere gorjelo je Sarajevo, ali i Pale i Široki Brijeg. Rijetkost su situacije u kojima cijela regija BiH vidi u pobjedničkom svjetlu, a 'Lejla' je to uspjela. Problem je što država BiH takve stvari olako baca u historijsko smeće, umjesto da ih iskoristi. Sve se treba iskoristiti za pravljenje države, Hrvati to odlično rade i svaka im čast na tome", rekao je.

Nedavno je predstavio videospot za pjesmu "Sarajevo" koja se nalazi na aktuelnom albumu "Ćilim".

"Sarajevo mi je dalo ponos da sam iz Sarajeva, mentalitet, rezonovanje, snalažljivost, talent... Sarajevo je područje iz kojeg i u kojem niču cvjetovi te vrste. To je ono najvrednije. Da nisam iz Sarajeva ne bih bio ovo što jesam", rekao je Hari.

Iako će u januaru napuniti 56 godina, energije mu ne fali, a na račun njegovog mladolikog izgleda i vitalnosti stižu isključivo pohvale. Kaže nam kako mu energiju daje ljubav prema muzici, ista ona koja u njegovom životu dominira već 40 godina.

"Muzika i mikrofon izgurali su iz mog života moje dvije dječačke ljubavi - fudbal i slikanje. Kao dijete sam volio fudbal, doduše svi dječaci su morali igrati fudbal, jer je to bio odraz muškosti. Bio sam talentovan, ali nisam bio uporan. Danas ne igram fudbal, jer nemam vremena, a i zbog godina sam vjerovatno sklon povredama", rekao je Hari.

U 2019. godinu ući će radno, a odmah nakon toga slijede već dogovoreni koncerti i turneje.