Zakon nije prekršen
302

Hari Mata Hari: Nikada mi niko nije zvanično tražio da besplatno pjevam u Sarajevu

Piše: E. Lj.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Nakon informacije da će Sarajlije, ali i goste Sarajeva u 2019. godinu uvesti Hajrudin Varešanović, poznatiji kao Hari Mata Hari, u javnosti se polemiše o tome koliko će ovaj doček koštati građane i kolika je visina honorara koji će biti isplaćen Hariju Mata Hariju.

Neira Dizdarević, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, tražila je pojašnjenje o iznosu koji će Hariju Mata Hariju biti isplaćen, istovremeno postavljajući pitanje da li je honorar u koliziji sa Zakonom o istaknutim samostalnim umjetnicima.

"Gospodin Varešanović je na listi naših istaknutih umjetnika godinama. Naravno, pored zakonske obaveze tu je i ona ljudska, moralna, da se makar na ovakav način oduži građanima od čijeg se novca uplaćuje zdravstveno i penziono osiguranje. Iznosi o kojima se radi su oko 570 KM mjesečno po umjetniku, odnosno ukupno 280 hiljada KM godišnje. Ne sumnjam da svi umjetnici to zaslužuju, ali također ne sumnjam da među umjetnicima, pogotovo onima koji djeluju u sklopu show biznis industrije, ima onih koji sami sebi mogu uplaćivati i penziono i zdravstveno, dok se ljudima, među kojima također ima umjetnika, ali i drugih zanimanja, ukida zdravstveno osiguranje ako im primanja prelaze 208 KM", istakla je Dizdarević.

Zakon o istaknutim samostalnim umjetnicima definiše da bi umjetnici koji su na spisku dva puta godišnje trebali bez naknade učestvovati u manifestacijama od značaja, u koje se ubraja i Nova godina. No, u slučaju nastupa Harija Mata Harija na javnom dočeku Nove godine u Sarajevu zakon ipak nije prkršen.

Iz Zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima
Iz Zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima

Kontaktirali smo i Harija koji nam je rekao kako je on samo deseti dio organizacionog troška te da ga za šest godina, koliko se na lazi na listi istaknutih slobodnih umjetnika Kantona Sarajevo, niko nije zvao da besplatno nastupi na manifestacijama od značaja.

"Meni, kao jednoj od najvećih zvijezda s ovih prostora, ne smeta javna polemika o trošku Gradske uprave za organizaciju novogodišnjeg koncerta. Ja sam u tome samo jedan dio, jedan od tri-četiri izvođača. Ono što mi smeta je to što je prvi put i odjednom ta transparentnost stavljena u javnost i što osjetim da to nema veze sa mnom, već je to tendenciozno pisanje zbog neke političke situacije i političkih odnosa, što mene apsolutno ne zanima, jer nisam ni na čijoj političkoj strani", rekao je Hari.

Pojasnio je kako je na listi slobodnih umjetnika Ministarstva kulture i sporta KS već šest godina te kako u tom periodu nijednom nije dobio zvaničan poziv da nastupa besplatno u Sarajevu.

"Prije šest ili sedam godina sam napokon, nakon 40 godina najuspješnijeg rada, promovisao BiH na najbolji način, a promovisao sam BiH svojim pjesmama gdje god sam se pojavio. Prirodno je bilo da dobijem status slobodnog umjetnika pri Ministarstvu kulture i sporta KS. Kada sam dobio taj status obavezao sam se da ću godišnje biti dio nekih događaja pri ministarstvu, ali u ovih šest godina me niko nije zvao da besplatno pjevam ni na jednoj priredbi, ni na jednom koncertu. Niko mi nikada nije poslao poziv kako bih ispunio tu svoju obligaciju, čak ni danas nakon svih tih pisanja mi se niko nije zvanično javio", istakao je Hari.

Novogodišnji koncert u centru Sarajeva koštat će 200.000 KM s PDV-om. Visina honorara koji će biti isplaćen Hariju Mata Hariju još uvijek nije poznata, no s obzirom na to da mu zvaničnici 30 dana unaprijed nisu poslali zahtjev da besplatno pjeva, Hari nije prekršio zakon.